Neerwaartse trend zet zich door: liberale kopstukken krijgen klappen in onze provincie

Toen hij ging stemmen, zag Bart Tommelein de bui al hangen. (EFO)
Laurens Kindt

Het ziet er voorlopig niet goed uit voor de liberale partijen en kopstukken in West-Vlaanderen. Nadat de partij het al in juni niet goed deed bij de Vlaamse en federale verkiezingen, lijkt die trend zich ook door te zetten bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

Zo verliest Bart Tommelein in Oostende van John Crombez (Vooruit) en is de kans groot dat Mercedes Van Volcem in Brugge uit de coalitie gewipt zal worden. Haar partij VoorBrugge haalt voorlopig slechts drie zetels, terwijl Open VLD Plus in 2018 nog zes zetels binnenrijfde.

Ook de voormalige minister van Justitie Vincent Van Quickenborne lijkt niet meer te scoren bij de Kortrijkzanen. Zijn lijst Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk lijkt wel op weg om de grootste partij te worden maar Van Quickenborne ziet zijn aantal voorkeurstemmen decimeren in vergelijking met 2018.

In Ieper doet het monsterverbond Team Ieper van huidig burgemeester Emmily Talpe het wél goed, maar Talpe verliest allicht toch de sjerp. Katrien Desomer haalt meer voorkeurstemmen dan Talpe en ligt in poleposition om burgemeester te worden.

Op het niveau van de provincie, waar Open VLD momenteel een coalitie vormt met CD&V en Vooruit, gaan de liberalen er ook op achteruit. Op basis van de voorlopige resultaten moeten de liberalen zelfs Groen laten voorbijgaan en worden ze, na PVDA, de kleinste partij. De kans is dus niet onbestaande dat Open VLD uit de provinciale meerderheid wordt gezwierd, wellicht ten voordele van N-VA.