Na vraag Vooruit: burgemeester belooft geldautomaat in Westkapelle

Het was gemeenteraadslid Katrien Anteunis (Vooruit) die op de gemeenteraad ijverde voor de installatie van een geldautomaat in Westkapelle. Volgens burgemeester Jan Morbee is de gemeente hiervoor in gesprek met Batopin. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Gemeenteraadslid Katrien Anteunis (Vooruit) ijverde op de gemeenteraad voor de installatie van een geldautomaat in Westkapelle. Burgemeester Jan Morbee liet verstaan dat het gemeentebestuur hiervoor in bespreking is met de firma Batopin en hoopt op de realisatie ervan nog dit jaar.

In heel wat dorpskernen loopt het aantal geldautomaten achteruit of erger nog; blijft er geen enkel punt meer over om cash geld af te halen. Dat laatste is in Westkapelle het geval. Al twee jaar kent het dorp met nochtans een drukke handelskern geen zo’n automaat meer. Gemeenteraadslid Katrien Anteunis, van oppositiefractie Vooruit, kaartte de kwestie aan op de jongste gemeenteraad. “Meer en meer krijgen wij de vraag van Westkappelenaars of er geen mogelijkheid is om een geldautomaat te vestigen in het dorp. Wie daar cash geld wil, moet de auto, fiets of bus naar Knokke nemen”, zei het raadslid.

“De automaat komt op de hoek van de Dorpstraat met de Westkapellestraat” – burgemeester Jan Morbee

“De firma Batopin plaatst in opdracht van de grootbanken zo’n automaten en is door de overheid verplicht om binnen de straal van vijf kilometer één geldautomaat te voorzien. In Westkapelle is dit echt noodzakelijk. De handelaars staan ook niet meer te springen om bij een aankoop cash geld bij te geven. Bovendien wordt de bevolking steeds ouder en niet iedereen is nog goed te been om hiervoor een verre verplaatsing te doen.”

Volgens burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) is er een oplossing in zicht. “Batopin is bij mij komen vragen om een geldautomaat aan het casino in Knokke te mogen plaatsen, maar ik heb geantwoord dat die er niet komt zolang ze niet zorgen voor een automaat in Westkapelle.”

Externe automaat

“Ze schermen er eerst mee dat Westkapelle nog binnen een straal van vijf kilometer van een andere automaat ligt maar uiteindelijk is Batopin toch overstag gegaan. We hebben een locatie gevonden en de nodige studies voor de concrete uitwerking zijn nu bezig. Het gaat om de hoek van de Dorpstraat met de Westkapellestraat, waar de fontein staat. Voor alle duidelijkheid: het gaat dus om een externe, los staande automaat; niet om een automaat in een bestaand gebouw. Dat wil zeggen dat het openbaar domein ook wel wat moet aangepast worden op die locatie. Dus dat zal wel nog wat tijd kosten. Er komt dus sowieso een geldautomaat in Westkapelle. De timing is moeilijk te voorspellen maar ik hoop op realisatie nog in het najaar van dit jaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier