N-VA groeit fors in Kortrijk: “Mooiste dag in mijn politiek bestaan”

© Regional
Jules Fremaut

Hoewel hij de hoop koesterde om zelf burgemeester te worden, kijkt Axel Ronse (N-VA) tevreden naar het resultaat van zijn partij. Met 19,2 procent doet N-VA het acht procent beter dan in 2018. “N-VA is nog nooit zo groot geweest in Kortrijk. We verdubbelen ons zetelaantal en zijn de sterkste groeier,” klinkt het bij een uitzinnige Ronse.

Het ging er bij momenten bits en persoonlijk aan toe tijdens de campagne tussen Ronse en de uiteindelijke stemmenkampioen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk). Maar nu alle stemmen geteld zijn, begraaft Ronse de strijdbijl. “Ik wil Ruth oprecht proficiat wensen met deze overwinning, net als alle andere kandidaten,” sprak Ronse zijn militanten toe na de stembusslag.

“Kortrijk heeft duidelijk aangetoond dat het terug wil naar de kerntaken. We zijn klaar om mee te besturen en zo onze beloftes aan de kiezer waar te maken,” reikt Ronse ook meteen de hand uit naar Ruth Vandenberghe. Zij mag vanaf morgen proberen een coalitie op de been te brengen.

Beste resultaat ooit voor N-VA

De N-VA is de sterkste groeier in Kortrijk. Hun zetels in de gemeenteraad verdubbelen en gaan van vier naar acht. Onder de nieuwkomers in de raad zitten de ‘jonge veulens’ zoals Giovanny Saelens en Anke Seynaeve. Daarmee zet de partij duidelijk hun beoogde verjonging in.