Mobiele bushalte van de Waalse vervoermaatschappij TEC op Werviks grondgebied zorgt voor vreemde situatie: “Strookt niet met de taalwetgeving”

Fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) aan de mobiele bushalte in de Komenstraat. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Bizarre situatie aan de overkant van de begraafplaats in de Komenstraat in Wervik. Middenin het voetpad staat daar al een aantal maanden een mobiele bushalte van de Waalse vervoermaatschappij TEC. Aan de overkant is er een bushalte van De Lijn.

De mobiele bushalte van TEC bevindt zich op een paar honderd meter van de grens met Komen. De lijn Komen-Moeskroen passeert dus onder meer in Wervik. Op de mobiele bushalte staat geen enkele uurregeling. Vreemd alvast.

Taalwetgeving

“De aanduiding op die bushalte van TEC is eentalig Frans, wat niet strookt met de taalwetgeving”, aldus fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) tijdens de gemeenteraad. “Ik deed navraag bij de juristen van onze partij. In hun antwoord lees ik dat TEC gehouden is aan de taalwetgeving. In het verleden werden reeds schendingen door TEC aangeklaagd. In principe moeten ze eentalige Nederlandstalige borden met ‘tijdelijke halte’ plaatsen, maar er wordt ook gedoogd dat het tweetalige borden zijn omdat de dienst grensoverschrijdend is. Maar eentalig Franse borden mag zeker niet.”

“Het probleem met TEC is trouwens niet van vandaag. Want lang geleden toen Geert Bourgeois Vlaams minister van Binnenlands Bestuur was, wilde hij dat de Waalse vervoersmaatschappij TEC de taalwetgeving respecteert als haar bussen in Vlaanderen rondrijden. Taalgrensoverschrijdende bussen moeten ofwel tweetalige aanduidingen gebruiken ofwel de taal gebruiken van het gebied waar de bus zich bevindt.”

Halte verwijderen

“Eerlijk gezegd, het is een buurt waar ik niet zo vaak voorbijkom en daarom had ik het niet gezien”, aldus schepen van Mobiliteit Tom Durnez (CD&V). “Als die mobiele halte daar al enkele maanden staat, dan is dat het eerste wat ik daarover hoor. We gaan TEC aanschrijven om die halte te verwijderen.”

Als u een klacht wil indienen dan kan dit enkel bij de Vaste Commissie Taaltoezicht (VCT) en niet bij ABB. Deze laatste is niet bevoegd om zich uit te spreken over inbreuken op de taalwetgeving. De VCT kan wel enkel een advies geven, maar geen sanctie opleggen voor overtredingen van de taalwetgeving. Het is wel zo dat die adviezen wel wat moreel gezag hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier