Met Heidi Hoppe en Dirk Barbier vielen in Brugge twee verkozenen te betreuren

De gemeenteraad van Brugge onderging de voorbije legislatuur zeven wijzigingen. © Davy Coghe

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 47 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Brugge, zetelen er vandaag nog 40 in de gemeenteraad.

Het verloop in de gemeenteraad viel de voorbije zes jaar mee, met amper zeven wissels. Uittredend burgemeester Renaat Landuyt (Vooruit) was de eerste om de raad te verlaten, na zijn nederlaag bij de verkiezingen van oktober 2018. CD&V werd daarbij opnieuw de grootste politieke partij en Dirk De fauw mocht de sjerp omgorden. Hij zag het niet zitten om onder zijn rivaal Dirk De fauw als gewoon gemeenteraadslid te zetelen.

(lees verder onder de tabel)

Dauphin

De niet herkozen socialistische burgemeester zei de politiek vaarwel en concentreerde zich opnieuw op zijn carrière als advocaat en op een masterstudie filosofie. Daardoor werd Florian De Leersnijder gemeenteraadslid en maakte Renaat Landuyt de weg vrij voor zijn dauphin Pablo Annys, die schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter werd én nu de lijsttrekker voor Vooruit is.

Het was niet de enige wissel bij de socialisten. In december 2021 overleed Heidi Hoppe op 57-jarige leeftijd, zij werd als raadslid opgevolgd door Barbara Roose.

Nog bij Vooruit volgde Mieke Hoste begin januari 2022 Philip Pierins op als toerismeschepen. Laatstgenoemde bleef gemeenteraadslid, maar kreeg op 17 september van datzelfde jaar een hersenbloeding. Sindsdien bleef het bankje van de langzaam herstellende politicus uit respect onbezet. Philip Pierins neemt niet meer deel aan de verkiezingen.

Juridische belangen

Bij Groen waren de voorbije legislatuur twee verschuivingen: Marleen Ryelandt werd in januari 2020 opgevolgd door Andries Neirynck. Deze advocate, die gespecialiseerd is in milieurecht en stedenbouw, nam deze beslissing om beroepsredenen: als gemeenteraadslid mocht zij niet procederen tegen de Stad Brugge. Aangezien ze vaak door natuurverenigingen aangesproken wordt om hun juridische belangen te verdedigen in dossiers met Stad Brugge als tegenstander, nam ze ontslag uit de gemeenteraad.

Charlotte Storme liet zich vanaf januari 2022 tijdelijk vervangen door Katrien Cattoor. Ze nam een pauze om de zorg voor een ziek familielid op zich te nemen. In september van datzelfde jaar diende ze haar ontslag in, na twintig jaar in de gemeenteraad gezeteld te hebben. Ze vond dat de gemeenteraad te veel een praatbarak was geworden en geen oplossingen aanreikte voor de vele sociale problemen.

Ann Soete (Open VLD) verliet op 1 juli 2021 de politiek, toen ze als schepen voor Burgerlijke Stand en Onderwijs opgevolgd werd door Jasper Pillen. Ze werd na de verkiezingen van oktober 2018 opgenomen in het stadsbestuur, met de afspraak dat ze na 2,5 jaar plaats zou ruimen voor haar jongere partijgenoot. Door die stoelendans deed Chris Marain zijn intrede in de raad.

Het ontslag van Sandra De Schuyter (Vlaams Belang) ‘om persoonlijke redenen’ betekende voor Arnold Bruynooghe in januari 2022 een terugkeer naar de lokale politiek, want hij was al gemeenteraadslid van 2006 tot 2012 en van 2014 tot 2018, toen in opvolging van Agnes Bruyninckx.

Bij N-VA hield raadslid Dirk Barbier er na vier jaar mee op. Hij beloofde meteen na de stembusslag van 2018 om tijdens deze legislatuur plaats te ruimen voor jong talent. In januari 2023 liet hij zich vervangen door Ilse Coopman. In april 2024 stierf Dirk Barbier op 75-jarige leeftijd.

CD&V Brugge kende geen vervangingen, maar Martine Matthys en Pieter Marechal wisselden van plaats. Met enige tegenzin stond Martine Matthys haar schepenambt af aan haar jongere partijgenoot en werd opnieuw ‘gewoon’ raadslid, twee jaar vroeger dan zij gewenst had. Ze had erop gerekend om twaalf volle jaren schepen te blijven. Maar ze mag nu toch de titel van ereschepen dragen. Sinds 1 januari 2021 is Pieter Marechal schepen van Personeel en Welzijn.