Maakt Vlaams Belang nog kans om mee te besturen in deze vier West-Vlaamse gemeenten?

In Middelkerke is Vlaams Belang alvast bereid om Lijst Dedecker aan een absolute meerderheid te helpen. © gf
Phebe Somers

In het gros van de West-Vlaamse gemeenten zijn de coalitievormingen – als die al nodig waren – afgerond en is de burgemeester gekend. In een handvol gemeenten lopen de onderhandelingen echter een pak minder vlot. Dat is onder meer het geval in Bredene, Izegem, Diksmuide en Middelkerke. Daar ligt de coalitiepuzzel zo overhoop dat de kans reëel is dat Vlaams Belang toch nog ergens zou kunnen mee besturen. Voorlopig werd het cordon sanitaire enkel in het Antwerpse Ranst verbroken, in Ninove haalde Vlaams Belanger Guy D’haeseleer met Forza Ninove de absolute meerderheid.

De Izegemse coalitiegesprekken zitten muurvast, zoveel is duidelijk. Het schijnbare akkoord tussen de grootste partij STIP+, CD&V en Vooruit-Groen viel dit weekend in het water. CD&V kwam volgens STIP+-voorzitter Dominique Stove terug op eerder gemaakte afspraken. STIP+ haalde 10 van de 29 zetels binnen en heeft dus nog minstens één coalitiepartner nodig om een meerderheid te vormen. Met de 8 zetels van N-VA zou dat lukken, maar die samenwerking bleek na een bitse campagneperiode al snel niet zo voor de hand liggend te zijn.

De tweede optie dan: zowel kartel Vooruit-Groen en de CD&V-lijst met elk drie zetels meenemen, maar ook die onderhandelingen lopen allesbehalve vlot. Volgens de lokale CD&V-voorzitter Dries Dehaudt ontbreekt er vertrouwen tussen de verschillende partijen. Geraken ze er niet uit, dan gaat het initiatiefrecht maandag 28 oktober naar N-VA, de partij van huidig burgemeester Bert Maertens. Als lijsttrekker Kurt Grymonprez (STIP+) de sjerp koste wat het kost wil binnenhalen, kan hij met Vlaams Belang in zee gaan. Doet hij dat niet, dan is de kans nog steeds even groot dat het cordon sanitaire doorbroken wordt: zonder STIP+ of Vlaams Belang kan N-VA onmogelijk een meerderheid vormen met CD&V en Vooruit-Groen…

In Middelkerke was huidig burgemeester Jean-Marie Dedecker al van meet af aan duidelijk: hij zou het Vlaams Belang de hand reiken als dat nodig was. Hij heeft namelijk met Lijst Dedecker niet langer een absolute meerderheid in zijn kustgemeente. Zijn partij bleef na verkiezingszondag wel nog steeds de grootste met 12 van de 25 zetels en heeft dus ook nog een kleine week het initiatiefrecht.

Hij zou in principe kunnen in zee gaan met de lokale lijst Respect – een project van CD&V, Groen en Open VLD – die 11 zetels scoorde, maar Dedecker liet al snel weten dat het allesbehalve eenvoudig zou worden om met de tweede grootste partij tot een akkoord zou komen. Met de ene zetel van N-VA geraakt hij er ook, maar ook die samenwerking lijkt niet evident na de houding van N-VA tijdens de campagneperiode. Blijft nog over: Vlaams Belang, die ook één zetel kon binnenhalen. Die laatste partij is alleszins zeer enthousiast over een eventuele coalitie met LDD.

In Diksmuide haalde Actie! – een kartellijst van N-VA, Idee, en Vooruit – 12 zetels binnen, één zetel te weinig voor een absolute meerderheid. Team8600 – de partij van huidig burgemeester Lies Laridon – is met 10 zetels dus niet langer de grootste partij. Vlaams Belang kon als kleinste partij 3 zetels veroveren.

Het meest logische scenario is dat Actie! in zee gaat met Team8600 en zo een monstercoalitie vormt, maar voorlopig slaagde Actie!–lijsttrekker Koen Coupillie er nog niet in om tot een akkoord te komen. Op papier is het dus mogelijk dat Actie! of Team8600 (indien het zo ver komt dat zij het initiatiefrecht mogen opnemen) beslist om samen met Vlaams Belang een meerderheid te vormen, maar in de praktijk lijkt dit scenario eerder onwaarschijnlijk.

Ook onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk: de kans dat Vlaams Belang in Bredene mag meebesturen. Momenteel is Vooruit (11 zetels) aan zet, die logischerwijs in gesprek ging met Alternatief24 (8 zetels). Binnen die lokale lijst klinken echter heel wat verschillende stemmen, uit zowel het kamp van Groen, Vooruit, CD&V als van Open VLD. Alternatief24 liet meteen na de bekendmaking van de resultaten weten dat ze willen wegen op het beleid en niet zomaar als een aanhangsel van Vooruit wilden in de meerderheid wilden zetelen.

Voor burgemeester Steve Vandenberghe is de coalitievorming dan ook geen gemakkelijke oefening, daarom hoopt Vlaams Belang dat ze na 28 oktober een telefoontje krijgen van Alternatief24. Of het ooit zover komt, zal de tijd moeten uitwijzen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier