Lut Vanholme legt eed af als nieuw raadslid

Lut Vanholme bij gemeenteraadsvoorzitter Anja Pilet. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Bij de start van de gemeenteraad heeft Lut Vanholme (68) de eed afgelegd als opvolger van N-VA-oppositieraadslid Bart Goudeseune. Die schoof vorige maand op naar het zitje van Marieke Stubbe, die ontslag nam omdat ze verhuisde uit Veurne.

Lut Vanholme is de vrouw van René Essel en allebei zijn ze gekend als cultuurminnaars die ook culturele initiatieven ondersteunen. Lut is moeder van vier kinderen en oma van tien kleinkinderen. Jarenlang werkte ze als ergotherapeut in woonzorgcentrum Ter Linden, tot ze met pensioen ging. Maar stilzitten staat niet in haar woordenboek… Al tijdens haar eerste gemeenteraadszitting toonde ze haar engagement. Ze liet zich opmerken met haar eerste interpellatie, over de verkeerssituatie in de Zuidburgweg, waar de academie StAPwest net haar intrek heeft genomen.

Dichter en concreet

“Ik ben al lang lid van de N-VA”, vertelt Vanholme. “Die Vlaamsvoelendheid, dat heb ik van thuis uit meegekregen. We zijn trots op onze Vlaamse roots. Ik vind ook dat er een groot verschil is tussen politiek op federaal niveau en op lokaal niveau. In de lokale politiek sta je dichter bij de mensen, en kan je je schouders zetten onder concrete zaken die het leven voor de Veurnaars beter, makkelijker en aangenamer maken. Ook vanuit de oppositie kun je bijdragen aan mooie realisaties.”

“Belangrijk is wel dat we ons als oppositiepartij positief-kritisch opstellen. We merken dat er meestal rekening wordt gehouden met onze vragen en opmerkingen, zoals de aanpassingen in het Mobiliteitsplan. Het zijn misschien niet altijd grote stappen die we realiseren, maar ik ben blij dat ik kan bijdragen aan wat er leeft bij de bevolking, om de spreekbuis van de burgers te mogen zijn in de gemeenteraad.”

Lut Vanholme is ook actief in de Gezinsbond en ze ondersteunt mee cultuuractiviteiten. Alsof ze in al haar bezigheden nog niet genoeg energie steekt, vindt ze dat er ook tijd moet zijn voor sport, en dat is voor haar meestal fietsen. Daarnaast is ze ook nog coördinator/vrijwilliger van de Oxfam Wereldwinkel Veurne.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier