Liberalen krijgen klappen in Poperinge, Groen en N-VA verdwijnen uit de gemeenteraad

Onder andere Sabien Lahaye-Battheu en Dirk Hebben moeten een verkiezingsnederlaag slikken. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De gemeenteraad in Poperinge zal er straks toch wat anders uitzien. Vooral de huidige oppositiepartijen kregen klappen van de kiezer. Bewust zag zijn aantal zetels bijna gehalveerd, van zeven naar vier. Groen en N-VA verloren allebei hun enige zetel. Voor Vlaams Belang verandert er niets, kopvrouw Martine Vanbrabant behoudt haar zitje.

Wellicht de grootste nederlaag viel te noteren bij Bewust, de nieuwe naam waarmee de Poperingse liberalen naar de kiezer trokken. De partij verloor drie zetels en houdt er nu nog vier over. De partij had nochtans een ambitieus programma, met ondermeer het afschaffen van het betalend parkeren in het stadscentrum, straatverlichting tijdens de hele nacht in de weekdagen, het afschaffen van “pestbelastingen” zoals de belasting op terrassen, bankautomaten en marktplaatsen en een nieuwe, grote polyvalente zaal op de sportzone.

Lijsttrekker Sabien Lahaye-Battheu (57) wil niet reageren op de verkiezingsuitslag. Momenteel is ze gedeputeerde bij de Provincie West-Vlaanderen, maar ook die functie verliest ze. Naast Lahaye-Battheu raakten bij Bewust ook nog Bram Meeuw, Barbara Lahaye en Isabel Sticker verkozen. Omdat Barbara Lahaye niet samen met haar moeder Sabien mag zetelen, zal eerste opvolger Sophie Gruwez in de gemeenteraad komen.

Groen verdwijnt

Groen had de voorbije zes jaar één zetel in de Poperingse gemeenteraad en dat werd verdeeld onder drie mensen. Eerst mocht Alex Colpaert twee jaar zetelen, daarna was het de beurt aan Johan De Schacht en de laatste twee jaar vertegenwoordigde Dirk Hebben de groene stem in de raad. Het was ook Dirk Hebben die nu als lijsttrekker naar de verkiezingen trok, maar hij haalde slechts 82 stemmen. Partijgenote Marleen Rubben deed nog iets beter met 91 voorkeurstemmen.

“Uiteraard zijn wij zwaar ontgoocheld”, reageert Dirk Hebben op het verkiezingsresultaat van zijn partij. “Waarschijnlijk heeft het wegvallen van de opkomstplicht ons veel stemmen gekost. Wij zijn zowat gehalveerd. Ik ben nu 64 jaar en ik zie mijzelf de volgende keer niet meer opkomen op mijn zeventigste. Het is tijd voor nieuwe gezichten, maar ik heb het gevoel dat er in Poperinge geen nood meer is aan een groene partij. Ik zal nog de rest van de gemeenteraden dit jaar aanwezig zijn, maar dan houdt het voor mij op. Het is wat het is, we moeten de spelregels respecteren.”

Ook N-VA afgestraft

Ook N-VA verdwijnt van het politieke toneel in Poperinge. Het enige gemeenteraadslid Jean-Marie Blondeel behaalde zondag amper 37 stemmen. Hij was de voorbije legislatuur dan ook regelmatig afwezig op de gemeenteraad. De huidige kopman Jan Van Bruwaene behaalde 239 voorkeurstemmen, maar dat bleek dus onvoldoende. Hij was onbereikbaar voor commentaar.

Bij Vlaams Belang bleef het status quo. De partij steeg licht van 8,1 naar 8,5 procent en behoudt zo zijn ene zetel. Kopvrouw Martine Vanbrabant haalde met 230 stemmen het meeste van haar lijst. “Het zal vreemd aanvoelen, met alleen nog Bewust en wijzelf in de oppositie”, liet zij optekenen in de veronderstelling dat CD&V huidige coalitiepartner Samen Vooruit weer zal meenemen in het stadsbestuur.