Legislatuur met liefst 20 wissels in Oostende

De gemeenteraad bij de installatievergadering in januari 2019. © Edwin Fontaine
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 41 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Oostende, zetelen er vandaag nog 25 in de gemeenteraad.

Johan Vande Lanotte, Jean Vandecasteele en Franky De Block zijn wellicht de bekendste politici die na hun verkiezing in oktober 2018 niet meer zetelden. Dat had te maken met het feit dat hun SP.A-Stadsmakers in de oppositie belandde. Johan Vande Lanotte verhuisde naar Bredene maar ‘Jean en Franky’ bleven hun partij steunen, tot in deze verkiezingscampagne. Met Raymonde Declercq en Nancy Moyaert verdwenen voor de socialisten in 2019 en 2023 opnieuw twee vrouwen uit de gemeenteraad. Ze gingen naar het Bijzonder Comite Sociale Dienst. Bij Vooruit was er een continue vraag naar vernieuwing. Niko Geldhof (2019) en Jan Vanroose (2023) gaven daar gevolg aan, waardoor jongeren Michael Vanhee en Björn Tratsaert hun kans kregen en nu nog zetelen.

Comedy

Mohsin Abbas behoorde eigenlijk ook tot de nieuwe lichting en was al beginnend stand-up comedian toen hij in begin 2019 namens Vooruit in de gemeenteraad kwam: “Ik ben in 2022 gestopt omdat ik me meer wilde concentreren op mijn comedy. Dat ging een paar versnellingen hoger en mijn tweede zoontje kwam er aan. Ik combineerde het met een voltijdse baan en dat was erg druk. Ik wilde meer balans tussen privé, mijn job en comedy. Ik hou ook niet van half werk. Inmiddels heb ik een volwaardige zaalshow en ik merk nu dat het toen een goede keuze was om te stoppen.”

Signaal

Partijvernieuwing is de reden dat ook Martine Lesaffre en Sabine Friederichs begin 2019 plaats maakten bij Open VLD. Dat ging soms niet van harte. Stemmentrekker Lesaffre kreeg ‘een signaal’ van de partij dat ze beter haar ontslag kon indienen. In de plaats van beide liberale sterkhouders kwamen nieuwkomers Nathalie Vervaecke en Gianni Cornette. Ook Johan Seynaeve nam ontslag. “Ik was politiek actief sinds 2012 en werd gemeenteraadslid in 2019 voor Open VLD. Ik zag mijn verkiezing als een bekroning”, zegt hij. “Toen ik directeur werd van crematorium Polderbos in juli 2019 heb ik een stap terug gezet. Dat was deontologisch niet te combineren want de stad is een belangrijke aandeelhouder en ik vond dat ik de zaken beter gescheiden hield. Maar ik heb geen spijt van mijn politiek engagement.” Kurt Claeys nam vorige maand ontslag na klachten wegens dubieuze investeringen. Het onderzoek daarover loopt.

Pandemie

Belinda Torres Leclercq, beloftevol gemeenteraadslid van Groen, kreeg de gemeenteraad stil met enkele opmerkelijke tussenkomsten. Ze stopte in de zomer van 2021. Aanvankelijk was het tijdelijk, maar in het voorjaar van 2022 werd dat een definitief afscheid van de gemeenteraad: “De klik is gekomen tijdens de pandemie. We zaten hele dagen thuis en ik werkte ook van thuis uit. De gemeenteraden bleven doorgaan maar waren ook digitaal. Ik was constant online en in vergadering.”

Ex-raadslid Belinda Torres Leclercq: “Politiek kostte me veel energie en ik haalde er weinig energie uit”

“Het kostte veel energie en ik haalde er ook weinig energie uit. Ik was al sinds 2014 bezig met politiek en ik maakte in 2021 de balans op, na een jaar digitaal vergaderen. Het was het me niet meer waard. Ook zonder de pandemie zou de beslissing misschien wel gekomen zijn. De corona-periode heeft dat wellicht versneld.”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.