Leefbaar Kortemark brengt Silvamo-stort nogmaals onder de aandacht voor aanvang gemeenteraad: “Omwonenden betalen de prijs voor een falend beleid”

De actiegroep Leefbaar Kortemark vatte een halfuurtje voor aanvang van de gemeenteraad post aan het Kortemarkse gemeentehuis om nogmaals het Silvamo-stort in de gemeente onder de aandacht te brengen. © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

De actiegroep Leefbaar Kortemark vatte een halfuurtje voor aanvang van de gemeenteraad post aan het Kortemarkse gemeentehuis om nogmaals het Silvamo-stort in de gemeente onder de aandacht te brengen.

Wouter Onraedt en José Delanote van actiegroep Leefbaar Kortemark namen het woord in het vragenkwartiertje net voor de raad om aan te dringen bij het gemeentebestuur om druk te blijven uitoefenen, verzet te blijven aantekenen en controles te blijven uitvoeren, iets wat burgemeester Karolien Damman (CD&V) en schepen van Milieu Lynn Vermote (ZEKER 8610) beloofden te blijven doen.

Groenten en eieren

Namens de werkgroep kreeg het gemeentebestuur groenten en eieren aangeboden uit Kortemark, die aldus de werkgroep, voorlopig nog eetbaar zijn. Daarnaast werd een mand vol groenten gebracht uit Kruishoutem, waar het ondertussen al veel slechter gesteld is met de eetbaarheid ervan, wegens ook de nabijheid van een stort.

“In regio’s waar verontreiniging zich verspreidt, geeft de overheid het advies om niet meer van eigen groenten te eten en moeten de eieren van eigen kippen weggegooid worden. Dat is een valse oplossing, de omwonenden betalen zo de prijs voor een falend beleid. De vervuilers moeten verantwoordelijk gesteld worden”, aldus de actiegroep.

Twee extra agendapunten

Op de gemeenteraad werden ook twee extra agendapunten ingediend door Tom Deweerdt (CONTENT). Het zijn voorstellen om het gemeentebestuur sterker te wapenen in de strijd tegen vervuiling. Extra metingen bieden een betere garantie voor een gezonde leefomgeving voor de inwoners. Het betreft onderzoek naar lood en onderzoek naar ultra korte keten PFAS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier