Kortrijkse gemeenteraad sleept zich opnieuw naar het einde

De Kortrijkse gemeenteraad sleept zich naar het einde van de legislatuur. © JF
Jules Fremaut

De Kortrijkse gemeenteraad sleept zich naar het einde van de legislatuur. Op de interessante discussie over GAS-boetes na was het inhoudelijk (opnieuw) povertjes, persoonlijke en campagnetaal namen dan weer de bovenhand.

Bijna drie kwartier duurde het vooraleer de gemeenteraad van maandag laatstleden echt kon starten. Wat daarvoor allemaal besproken werd, schetste opnieuw een weinig fraai beeld van de Kortrijkse politiek. Zo moest een CD&V-raadslid toegeven dat hij zijn interpellatie moest schrappen door technische problemen én tijdsgebrek door de Tinekesfeesten in Heule.

Daarna ging het over de zoveelste klacht die Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) indiende bij de gouverneur over de werkwijze van gemeenteraadsvoorzitter Helga Kints (Team Burgemeester). De gouverneur gaf Kints gelijk, maar daar liet Wouter Vermeersch het niet bij. Bij de mededeling over het uitstellen van de volgende gemeenteraad – die anders de dag na de verkiezingen valt – met een weekje, was het opnieuw raak.

Duiventil

Geen twee, zonder drie. Marc Cottenier verlaat Vlaams Belang en zetelt vanaf nu als onafhankelijke. Hij voelt zich te weinig gerespecteerd. In het gesprek daarover begon Vermeersch de perstekst daarover af te ratelen over de verjonging van de lijst van Vlaams Belang. Hij werd door de gemeenteraad getrakteerd op hoongelach. Daarna betichtte Vermeersch de gemeenteraadsvoorzitter van een perslek over de ‘transfer’ van Marc Cottenier en vroeg zelfs om het ontslag van Kints. Kints ontkent dat stellig, beet van zich af en dient nu zelf klacht in tegen Wouter Vermeersch.

Cottenier (80) is al het vierde gemeenteraadslid van Vlaams Belang dat zijn zitje laat voor wat het is na eerder Chris Vannieuwenhuyze (73), Jacques Demeersseman (79) en Jan Deweer (76). Burgemeester Van Quickenborne omschreef Vlaams Belang als “een duiventil, een kiekenkot. Een pure onemanshow met aan het hoofd een segregationist en senioren bij het grof huisvuil zet.” Vermeersch repliceerde dat het bij Vlaams Belang “tijd is voor een nieuwe generatie en dat zijn partij dat met de onlangs voorgestelde lijst bewijst.” Of hoe de Kortrijkse gemeenteraad steeds weer verzandt in een onemanshow.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier