Kort ziekteverzuim gemeentepersoneel blijft stijgen: “Dubbel zo slecht als gemiddelde”

De laatste gemeenteraad voor de zomervakantie was na minder dan een half uur al afgerond. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Dat het kort verzuim zo hoog is in Langemark-Poelkapelle, komt onder meer door woonzorgcentrum De Boomgaard. Dat antwoordde burgemeester Dominique Cool (N-VA) nadat Brecht Bogaert (CD&V) op de gemeenteraad wees op de stijgende cijfers van de afgelopen drie jaar.

Tijdens het agendapunt over de rapportage van de organisatiebeheersing kwam Brecht Bogaert (CD&V) tussen over de hoge ziektecijfers. “Het kort verzuim, dat ten laste van de gemeente is, steeg van 3,2% in 2021 naar 4,5% in 2022. Ik moet vaststellen dat de negatieve tendens in 2023 helaas is doorgezet naar 5,3%. Als je weet dat het federaal gemiddelde 2,59% is, doen we het dubbel zo slecht. We zien ook dat het middellang verzuim (van 1 maand tot 1 jaar, red.) sterk steeg van 1,2% in 2022 naar 2,9% in 2023. Middellang verzuim komt vaker voor bij mensen die het mentaal moeilijk hebben of bij een burn-out. In het verbeteractieplan lees ik ook dat er nog héél wat werk aan de winkel is om demotivatie en frustraties tegen te gaan van het personeel.”

Fysieke arbeid

De reden dat het cijfer hoger ligt dan het gemiddelde komt volgens burgemeester Dominique Cool (N-VA) omdat de gemeente verhoudingsgewijs veel operationele medewerkers heeft. “Een grote groendienst, technische dienst, woonzorgcentrum, poetsdienst… Dat zijn mensen die fysieke arbeid uitoefenen. We hebben een analyse gedaan. In bepaalde afdelingen zijn de oorzaken bekend en zijn acties geïmplementeerd. Gelukkig zijn de meeste diensten in lijn met de vorige jaren, of zelfs dalend. Maar er is daar een uitzondering op en dat is het woonzorgcentrum. Daar doen we op dit moment een analyse van de organisatiestructuren en zijn we bezig de personeelsschaarste weg te werken.”

Verloop

De burgemeester ziet zelfs indicaties dat het net goed gaat met het welzijn van de medewerkers. “Cijfers die aangeven of mensen zich goed voelen in een organisatie is het verloop. Daar zien we een stelselmatige daling: van 13,6% in 2021 naar 12% in 2022 en 10,1% in 2023. Ik wil ten slotte ook benadrukken dat we een wijzigende organisatie zijn. Tussen 2013 en 2018 steeg het aantal VTE’s van 142 tot 153. In deze legislatuur daalde het aantal VTE’s van 151 in 2019 naar 144 nu.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier