Komst bos in Langemark-Poelkapelle stapje dichterbij

Er komen hier geen parkeerplaatsen, wel ruimte om rolwagens en fietsen te stallen.©Philippe Corneillie
Er komen hier geen parkeerplaatsen, wel ruimte om rolwagens en fietsen te stallen.©Philippe Corneillie
Redactie KW

Onder impuls van Laurent Hoornaert is een klein stapje gezet voor een bos in Langemark-Poelkapelle. De gemeenteraad vraagt een oriënterend bodemonderzoek voor de oude stortplaats aan.

De gedempte kleiputten liggen naast de restanten van de voormalige steenbakkerij Dumoulin op de wijk Hagebos. “Twee weken terug lanceerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) haar plan om stortplaatsen om te vormen tot bos. Het lokale stort zou een potentieel hebben van 5,21 hectare. Een eerste stap zou moeten zijn om op kosten van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren”, zei Laurent Hoornaert namens Tope8920. De gemeenteraad was akkoord gegaan als dat kan gebeuren met instemming van de eigenaar. Voor de gemeenteraad zal het wel even rennen zijn, want de brief moet binnen voor 30 maart.

Verkennende gesprekken

José Victoor (N-VA) onthield zich wegens de bodemverontreigening. Jean-Marie Callewaert (Vooruit) bood als buurtbewoner nog perspectief om via de Groenestraat een ingang te kunnen creëren van ruim 73 aren groot of een stuk landbouwgrond dat zou kunnen beschikbaar komen.

Een van de eigenaars, Jan Dumoulin, is onlangs overleden en zijn woordvoerder heeft laten weten geen verdere actie te ondernemen. Er zijn ook al verkennende gesprekken geweest met de gedeputeerden van West-Vlaanderen voor projecten van milieu en toerisme.

Milieuschepen Peter Vantomme (N-VA) waarschuwde dat bij overdracht (verkoop , schenking,… ) van een grond waarvan er verontreiniging bekend is of gekend had moeten zijn, kan of zal inderdaad de saneringsplicht overgaan op de nieuwe eigenaar. “De overdracht kan ook anders geregeld zijn. Het oriënterend bodemonderzoek zou een indicatie kunnen geven over effectieve verontreiniging. En wat doe je na 10 jaar? Zullen de kinderen daarna nog even veilig kunnen spelen?”

Peter Vantomme wil zeker initiatieven ondersteunen. “Er is een privaat voorstel om 1 hectare bos aan te beplanten.”

Veiligheid fietsers en voetgangers

Bij de dorpskernvernieuwing in Langemark is op de Markt een verbreding aangelegd in het voetpad ter hoogte van het kruispunt van de Markt met de Zonnebekestraat. “Deze lichte asverschuiving moet het verkeer richting Madonna afremmen. Er staan echter regelmatig auto’s geparkeerd wat wettelijk mag. Dit zorgt voor een slechte zichtbaarheid voor het verkeer dat vanuit de Zonnebekestraat richting Markt rijdt en in het bijzonder voor fietsers”, analyseert Peter Vantomme de verkeerssituatie.

“Er blijven gevaarlijke situaties opduiken, vooral voor fietsers die nog steeds op de rijstrook voor het tegemoetkomend verkeer moeten rijden en geen goed zicht hebben op de tegenliggers”

De gemeenteraad stelde een parkeerverbod in vanaf de verkeerslichten tot aan de Kerkhofdreef. “Er blijven echter gevaarlijke situaties opduiken, vooral voor fietsers die nog steeds op de rijstrook voor het tegemoetkomend verkeer moeten rijden en geen goed zicht hebben op de tegenliggers. Heel wat chauffeurs hebben het moeilijk met de wettelijke voorrangsregeling. Het voetpad voldoet niet aan de wettelijke en veilige minimumbreedtes (1,5 m en minstens altijd 1 m obstakelvrij) om er een parkeerstrook in het voetpad te voorzien. Op de Markt zijn 40 parkeergelegenheden. In de loop van de werken werd dit aantal nog uitgebreid met extra parkeerplaatsen rond de kerk en het Zwijnemarktje”, zei Peter Vantomme.

Op vraag van Laurent Hoornaert zal men kunnen laden en lossen aan Rooselien. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier