Koksijde bereidt dossier tot minnelijke onteigening voor om kazernezone militair domein te kopen

Het in 2022 officieel voorgestelde ambitieuze Masterplan voor ‘De Nieuwe Basis’ gaat voorgoed de kast in. Op de foto zien we burgemeester Vanden Bussche, Koksijdse schepenen en raadsleden, burgemeester van Veurne en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De oorspronkelijke plannen om het volledige domein van de militaire basis in Koksijde te kopen voor de reconversie met als naam ‘De nieuwe basis’ en de realisatie van een ambitieus masterplan vallen in het water. Op de Koksijdse gemeenteraad maakte burgemeester Marc Vanden Bussche bekend dat de gemeente zich met wat kruimels zal moeten tevredenstellen. Defensie is enkel nog bereid om van de 450 hectare een ‘kruimel’ van 1,6 hectare te verkopen: de kazernezone aan de Robert Vandammestraat 100. Dat is de locatie waar het asielcentrum van Fedasil zich bevindt, met een aantal omliggende barakken.

Jarenlang liet Defensie de gemeente in het ongewisse over het al dan niet verkopen van het militaire domein en over de toekomst van de helihaven. Tot er recent een mededeling kwam waarin stond dat de gemeente Koksijde het terrein aan de Robert Vandammestraat zou kunnen aankopen, met name de kazernezone met de oude barakken waar momenteel Fedasil een onderkomen biedt aan asielzoekers. De oppervlakte bedraagt zo’n 1,6 hectare.

“Dit is iets om zowel gelukkig als ongelukkig over te zijn”, zegt de burgemeester. “Al 12 jaar steken we enorm veel energie in het Masterplan voor de reconversie, samen onze voormalige schepen Guido Decorte, met de provincie, Vlaanderen … We hebben echter geen moment getwijfeld om in te gaan op dit voorstel tot aankoop. Dat Defensie enkel nog bereid is om dit gedeelte te verkopen, is wel te begrijpen. De prijs zou 2,1 miljoen euro bedragen. Zeker met de oorlogssituatie in Oekraïne lopen hun budgetten flink op. Ze hebben al veel te veel kazernes verkocht. Nu moeten ze een omgekeerde beweging maken en een witte zone creëren. Dit helpt ons in elk geval wel uit de nood, want we kunnen onze gemeentelijke werkplaatsen dan overbrengen naar de kazernelocatie en daardoor betaalbare woningen ontwikkelen aan de kerk van Koksijde-Dorp. Met deze aankoop staan we ook in een sterkere positie tegenover Fedasil en het asielcentrum. De gemeenteraad heeft dan ook een principiële beslissing genomen om de gronden aan de Robert Vandammestraat (1,6 hectare) aan te kopen. We zullen een dossier opmaken tot minnelijke onteigening van dit perceel.”

Helihaven blijft en extra tewerkstelling

En er is nog meer goed nieuws voor Koksijde. De helihaven blijft en Landsverdediging zal nog eens 800 extra mensen tewerkstellen op de militaire basis van Koksijde. “Wij zijn altijd voorvechters geweest om de helihaven hier te houden”, zegt Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit). “De tewerkstelling van 800 extra mensen is een positieve injectie voor Koksijde-Dorp!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier