“Knokke-Heist heeft me nodig”: Philippe Vlietinck legt uit waarom hij comeback maakt als schepen

Anthony Wittesaele met zijn opvolger Philippe Vlietinck. © MM
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Als alles volgens plan verloopt, wordt Philippe Vlietinck op de volgende gemeenteraad van Knokke-Heist opnieuw aangesteld als schepen. Nochtans stapte de man uit onvrede rond het schooldossier vorig jaar nog uit Gemeentebelangen om als onafhankelijke te zetelen. “De burgemeester vroeg me of hij een beroep kon doen op mijn ervaring en inzet. En ik doe het ook voor mijn goede vriend Anthony Wittesaele, die wegens ziekte uit de politiek stapte.”

En zo komt er op luttele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen dan toch nog een opvolger voor schepen voor Marketing, Toerisme, Dijk en Strand Anthony Wittesaele. Het is de zoveelste opmerkelijke omwenteling in politiek Knokke-Heist de voorbije maanden.

Dat die vervanging er zo kort voor de verkiezingen wel nog komt, is niet de grootste verrassing. Dat is wel dat de vervanger niet een persoon is uit de eigen logische volgorde binnen Gemeentebelangen maar wel een, althans tot voor kort, onafhankelijk gemeenteraadslid: voormalig schepen Philippe Vlietinck.

Scholenstrijd

Uit onvrede met het verloop van het schooldossier, waarbij een nipte meerderheid met daarbij alle aanwezige leden van het College voor de overdracht aan het gemeenschapsonderwijs hadden gestemd, stapte Vlietinck toen uit meerderheidsfractie Gemeentebelangen en stopte hij ook zijn lidmaatschap van CD&V Knokke-Heist. Vlietinck liet toen verstaan dat als hij zijn kiezers recht in de ogen wilde kijken, als grote verdediger van het behoud van de gemeentescholen, hij niet anders kon dan uit de meerderheid stappen.

“Intussen zijn we toch al een aantal episodes verder. Zoals bekend besliste het College vorige zomer om na de schorsing door de gouverneur om procedurele redenen, het dossier niet meer opnieuw voor de gemeenteraad te brengen en dus de gemeentescholen te behouden”, zo reageert Philippe Vlietinck.

“Ik heb eigenlijk mijn strijd voor het behoud van onze scholen gewonnen. En de personen die de protagonisten waren in het schooldossier – Piet De Groote, Kris Demeyere en Annie Vandenbussche zijn nu uit de meerderheid of niet meer politiek actief. Dus neen, ik denk niet dat ik nu oneer doe aan mijn kiezers.”

Ervaring

Waarom hij dan wel ingegaan is op de vraag, willen we weten van Vlietinck. “Ik werd op straat door heel veel mensen aangesproken die me zeiden dat ze weer iemand met de ervaring, visie en het leiderschap zoals ik nodig hebben in het bestuur van de gemeente”, zegt Vlietinck. “En toen heeft de burgemeester me ook bij zich geroepen. Hij zei me dat in een behoorlijk jong en eerder onervaren College ze iemand met mijn ervaring, ook vanuit mijn loopbaan in het bedrijfsleven, heel goed konden gebruiken. En ik denk dat ik mag zeggen dat ik toen mijn verantwoordelijkheid ten opzichte van de gemeente heb genomen.”

“Hij kwam door zijn keuze eerst principieel over maar wekt nu de schijn dan toch voor het postje te kiezen” – Leo De Waele van oppositiepartij Vlaams Belang

“Ik heb hier ook over gesproken met Anthony Wittesaele die al jarenlang een goede vriend is van mij. Hij steunt me hier volledig in en ik doe het ook een stuk voor hem. De bevoegdheden die ik van hem mag overnemen – Toerisme, Marketing en Strand en Dijk – zijn in een gemeente als Knokke-Heist ook heel belangrijk. En ik kijk ernaar uit om er echt met volle energie in te vliegen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar ik durf wel zeggen dat Knokke-Heist mij nodig heeft.”

Reactie oppositie

Bij de oppositie kiest N-VA – die nochtans eerder een bericht uitstuurde met de vraag om geen vervanger meer aan te duiden – ervoor om voorlopig niet te reageren.

Volgens Vlaams Belang gemeenteraadslid Leo De Waele is het ‘op zijn minst eigenaardig’. “Eerst met in grote onmin opstappen en dan terug komen bij diezelfde Gemeentebelangen. Hij kwam door zijn keuze eerst principieel over maar wekt nu de schijn dan toch voor het postje te kiezen”, klinkt het. “Wij hadden liever gezien dat die positie zo kort voor de verkiezingen niet meer zou ingevuld worden.”

Bij Vooruit klinkt een ander geluid. “Anthony Wittesaele had zeker met Toerisme voor Knokke-Heist belangrijke bevoegdheden”, zegt raadslid Katrien Anteunis. “Wij vinden het dus logisch dat zeker naar het zomerseizoen toe er een vervanger komt. Wat we wel vreemd vinden, is dat dit mandaat nu wordt toegekend aan iemand die ze eigenlijk moeten terughalen. De keuze lijkt me vooral gericht op stemmenwinst bij een Gemeentebelangen die bijna alle grote stemmentrekkers van weleer kwijt is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier