Katleen Van Steen kiest voor lijst ‘Ja!’ van Piet De Groote: “Er was bij mij iets gebroken”

Voormalig burgemeester Piet De Groote (rechts) met enkele kandidaten van zijn lijst Ja!: v.l.n.r. Ronald De Lille, Sarah Tack en gemeenteraadsvoorzitter Katleen Van Steen. © gf
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De nieuwe lijst Ja!, waarmee voormalig burgemeester Piet De Groote de macht wil heroveren, krijgt steeds meer vorm. De voorbije dagen werden een reeks namen van kandidaten bekendgemaakt, waarvan onafhankelijk gemeenteraadslid Neil Couhysder en gemeenteraadsvoorzitter Katleen van Steen, die Gemeentebelangen verlaat, de bekendste zijn. “Ik kon mij niet langer verzoenen met de gang van zaken bij Gemeentebelangen, zoals met het complot waarmee Piet De Groote aan de kant werd gezet”, zegt Van Steen.

Bij de voorstelling van zijn lijst Ja! enkele maanden geleden stond voormalig burgemeester Piet De Groote nog moederziel alleen de pers te woord. Van kandidaten om de lijst te vullen was geen spoor. “We zullen de komende tijd stelselmatig communiceren en namen lossen”, liet De Groote toen verstaan. En dat moment is dus aangebroken. Vorige week werd een eerst blik kandidaten opengetrokken met tuinaannemer Giovanni Devent, leerkracht Annick Pintelon en salesconsultant en onafhankelijk gemeenteraadslid Neil Couhysder. Van die laatste lag zijn keuze voor de lijst van Piet De Groote in de lijn der verwachtingen. Hij had eerder al de fractie Gemeentebelangen verlaten uit onvrede met het langs de kant schuiven van De Groote, maar heeft duidelijk nog politieke ambitie. “Elk op hun manier tonen zij waar Ja! voor staat: een lijst die Knokke-Heist nog mooier, warmer, ondernemender, positiever en verdraagzamer maakt”, liet Piet De Groote al weten.

“Een complot”

Enkele dagen later werden nog eens drie nieuwe kandidaten gepresenteerd. Het gaat om Ronald De Lille, ere-adviseur en generaal buitenlandse zaken, Sarah Tack, administratief medewerker bij de jeugddienst en Katleen Van Steen, uitbater van De Zoete Polder. Alvast die laatste naam is opmerkelijk. Van Steen is namelijk al jarenlang lid en mandataris voor Gemeentebelangen. Meer nog: ze is namens Gemeentebelangen voorzitter van de gemeente- en OCMW-raad en van de deontologische commissie. Bij ingewijden was echter al langer geweten dat ze zich ongelukkig voelde bij de ontwikkelingen die in het najaar hebben geleid tot het ontslag van Piet De Groote en dat geeft ze nu ook publiek toe. “Ik kan me inderdaad niet meer vinden bij de gang van zaken bij Gemeentebelangen. De manier waarop Piet aan de kant werd geschoven – met geheime vergaderingen en niet-transparante stemmingen – is nooit gezien en dat kan je eigenlijk niet anders dan een complot noemen”, zegt Katleen Van Steen. “En dan was er nog die open brief in de krant. Ik wil nog eens duidelijk zeggen dat ik nooit willens en wetens toestemming heb gegeven voor mijn handtekening onder die brief. Net als bij anderen is die op een erg bedenkelijke manier bekomen.”

Niet ideologisch

“Door al die toestanden heb ik ernstig overwogen om volledig te kappen met politiek. Er was iets gebroken. Bij mezelf, maar ook bij veel andere mensen die politiek actief zijn of die op een of andere manier zich nauw betrokken voelen bij de gemeente. Zo’n verscheurdheid hebben wij in de tijd van burgemeester Lippens nooit gekend”, gaat Van Steen verder. “Waarom ik me dan toch opnieuw politiek engageer? Door de goesting om nog iets te betekenen voor onze mooie gemeente. En daarbij kies ik voor de lijst Ja! om een aantal redenen. Het is voor mij belangrijk dat het een niet-ideologische lijst is. Los van links of rechts willen we problemen oplossen. En verder geloof ik echt dat onze lijsttrekker Piet De Groote de ideale burgemeester is voor Knokke-Heist. Hij heeft de kennis, de ervaring, het inzicht,… Het burgemeesterschap is voor hem bijna een roeping. Er is hem zeker onrecht aangedaan en er zijn veel Knokke-Heistenaren die dat zo ervaren. Maar we trekken niet naar de kiezer op basis van die sentimenten. We zullen binnenkort aantonen dat we de juiste aanpak hebben, zoals onze slogan luidt. Onze gemeente weer die ster geven die ze de voorbije maanden is verloren: daar wil ik samen met Piet en de hele lijst aan werken”, besluit Van Steen, die benadrukt de rest van de termijn aan te blijven als neutrale voorzitter van de gemeenteraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier