José Victoor (N-VA) neemt afscheid van gemeentepolitiek: “Zonder mij stond het nieuwe wzc er nu niet”

José Victoor blijft ook na zijn pensioen een luisterend oor in Langemark.
José Victoor blijft ook na zijn pensioen een luisterend oor in Langemark.
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De gemeenteraad van maandagavond in Langemark-Poelkapelle had op het einde nog een verrassing in petto. José Victoor (N-VA) kondigde aan dat hij ontslag neemt uit de gemeenteraad om plaats te maken voor de jongere generaties. Hij blikt tevreden terug op de 27 jaar in de OCMW- en gemeenteraad.

José Victoor (72) begon in de politiek in 1994 toen hij op de gemeentelijst Welzijn stond. “Ik had toen één stem tekort om rechtstreeks verkozen te worden”, herinnert José zich. Zo kwam hij in de OCMW-raad terecht, waar hij 18 jaar zou blijven zetelen. “Ik heb me daar zeer goed kunnen inwerken en toch het een en ander gerealiseerd. Toen het rusthuis verkocht werd aan de firma Cassiers zat ik in de oppositie”, vertelt José. “De huisjes kreeg het bedrijf gratis. Ik ging daar niet mee akkoord en diende klacht in bij de gouverneur. Ik kreeg gelijk. De verkoop ging niet door en nu heeft de gemeente zelf een nieuw rusthuis gebouwd. Zonder mij zou dat niet gebeurd zijn.”

Duivenkot

Als duivenliefhebber kreeg hij ook de bewoners van het rusthuis aan het duivenmelken. “Ze vroegen of we een duivenkot konden plaatsen, maar van de OCMW-raad mocht het alleen als het geen geld zou kosten. Ik heb toen contact opgenomen met de toenmalige burgemeester van Houthulst Maria Vandenbussche. Haar man was voorzitter van de nationale duivenbond en via haar konden we gratis een duivenkot bemachtigen. Met enkele vrienden heb ik dan zelf dat duivenkot bij het OCMW gezet. Iedere duif kreeg de naam van een bewoner. Dat haalde toen zelfs de nationale pers.”

In 2012 stond hij op de lijst van N-VA. In zijn dankwoord vertelde schepen Dominique Cool (N-VA) dat José de eerste was die voor de overstap van Welzijn naar N-VA koos. “We kenden elkaar toen nog niet goed, maar we werden allemaal familie van José, die dit ook letterlijk vertaalde door ons allemaal uit te nodigen op zijn familiefeest enkele jaren terug”, vertelde Dominique Cool. “José is ook onze voelspriet in de dorpskern van Langemark. Iedere dag op stap, een praatje, luisteren naar verzuchtingen… Die komen allemaal terecht bij zij die er iets aan kunnen doen. José heeft dus een grote impact op de politieke beleving in ons dorp.”

Toekomstplannen

José zegt dat hij twee keer moest slikken toen hij maandagavond het woord nam op het einde van de gemeenteraad. “Het was nooit een geheim dat ik mijn termijn niet volledig zou afronden”, zegt José. “Ik had dat al de avond van de verkiezingen in 2018 kenbaar gemaakt. We hebben een jonge bekwame ploeg vol ambitie en daarom heb ik dit moment gekozen om een jongere uit onze fractie alle kansen te geven.”

José woont in het ouderlijke huis in de Blikstraat, dat hij negen jaar geleden zelf helemaal renoveerde, samen met zijn vrouw Myriam Crombez. Ze hebben één dochter Tamara Victoor en drie kleinkinderen: Jana, Lara en Jasper. Na zijn ontslag zal hij niet stilzitten. “Ik organiseer nog steeds de Kerstcorrida in Langemark en ik ben ook van plan om in het bestuur van N-VA te blijven om te helpen bij de organisatie van evenementen. Ik zal vooral de mensen rond mij missen, maar ik zal nog steeds de baan opgaan en verzuchtingen doorgeven aan collega’s. De lange vergaderingen zal ik dan weer niet missen. Als je 72 jaar bent, begint dat ‘s avonds toch wat door te wegen”, besluit José.

Volgens de verkiezingsuitslag van 2018 is Heidi Coppenolle eerste opvolger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier