“Is street art dan geen kunst?”: plaatsen van campagneborden van ‘Voor Brugge’ op graffitikunstwerk stuit op onbegrip

Twee verkiezingsborden van Voor Bugge op het graffiti-kunstwerk stoten enkele Bruggelingen tegen de borst. © gf
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Op het street art-kunstwerk van Kymo One op de hoek van de Prins Leopoldstraat en de Leopold Debruynestraat in Sint-Kruis hangen twee verkiezingsborden van Voor Brugge: een van Jasper Pillen en een van Michiel Vanroose. Dat zorgt voor onbegrip bij enkele Bruggelingen, die het niet vinden kunnen dat er op een deel van het kunstproject The Bridges politieke affiches worden gehangen. “Hebben we dan geen respect voor kunst? Of is street art dan geen kunst?” klinkt het.

“Zelf heb ik die borden niet gehangen, dat gebeurde door de eigenaar van het huis”, reageert Jasper Pillen, die op de tweede plaats bij Voor Brugge staat. “Die man besloot dat hij mijn affiches wilde hangen op zíjn muur om me te steunen. Hij heeft als eigenaar toch nog altijd het recht om op zijn eigendom te hangen wat hij wil. Trouwens: het tijdelijke kunstwerk zal allicht verdwijnen, want de perfect nageleefde overeenkomst met de kunstenaar en initiatiefnemer is al een tijdje verlopen en er is een omgevingsvergunning aangevraagd om het stilaan verkleurde werk te verwijderen.”

Vandalisme

Opvallend is dat de verkiezingsborden van Jasper Pillen de laatste twee weken het mikpunt van vandalen zijn. Of er een verband is tussen de twee verhalen, is onduidelijk. “Het heeft me intussen al 500 euro gekost, zelfs het campagnewagentje van een vriend liep lichte schade op. Bij volgende feiten zal ik klacht indienen bij de politie. Intussen heb ik ook al beelden gekregen van de daders. Ik vraag die misnoegde mensen om contact met me op te nemen, zodat ik naar hen kan luisteren en kan kijken of we samen een oplossing kunnen vinden. Maar dit politiek vandalisme kan niet.”