Het gemeenterapport van Zedelgem: Alle deelgemeenten hebben nu eigen dienstencentrum

Met LDC Veltershof beschikt Veldegem over een volwaardig dienstencentrum waar verenigingen, een bibliotheek en het kunstonderwijs al een vaste stek vonden. © HV
Redactie KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

De kartellijst CD&V-Nieuw won met verve de lokale verkiezingen met 19 van de 27 zetels en 58,7 procent van de uitgebrachte stemmen. De lijst van de zittende burgemeester Annick Vermeulen kwam dus weer aan het roer met een absolute meerderheid. De bevoegdheden werden herverdeeld onder de schepenen Ann Devriendt, Arnold Naessens, Peter Haesaert en Jurgen Dehaemers. Nieuwkomer Dirk Verhaeghe werd met ruim 2.300 stemmen meteen eerste schepen en kreeg Sport, Jeugd en Cultuur. Ellen Goes kreeg Sociale Zaken. Van de overblijvende acht zetels kreeg N-VA er drie, Groen twee, Vlaams Belang twee en Vooruit één. In juni 2021 stapte schepen Verhaeghe ontgoocheld op. Hij werd eerst opgevolgd door Geert Verhegge. Na diens overlijden werd Charlotte Vermeulen schepen, Bart Vergote volgde haar op als voorzitter van de gemeenteraad. Eind 2022 wisselde schepen Naessens zijn stoel met die van Stijn Timmermans. Zes raadsleden hielden het voor bekeken: Laura Lahousse en Frauke Breekelmans (Groen), Brigitte Himpens, Bart Haesaert en Geert De Sutter (CD&V-Nieuw) en Pol Denys (Vlaams Belang).

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

In twee deelgemeenten opende de voorbije legislatuur een lokaal dienstencentrum. In Veldegem is dat het LDC Veltershof waar verenigingen, een bibliotheek en het kunstonderwijs al een vaste stek vonden. Dit voorjaar opende in Loppem het MFC Sint-Maarten met een groots speelplein. Bij wegenwerken aan onder meer de Brugse en Diksmuidse Heirweg en de Groenestraat stond fiets- en verkeersveiligheid voorop. In de Groene Meersen werden het kunstgrasveld voor Excelsior Zedelgem, een beachvolleybalterrein en nieuwe tennisvelden voor TC Zedelgem gerealiseerd. De meeste sport- en jeugdcentra werden opgewaardeerd met led-verlichting. De uitleendienst kreeg er een mobiel podium bij. Met het Loket Kinderopvang, een samenwerking met het Brugse ‘De Blauwe Lelie’, en de aankoop van een gebouw in Aartrijke hield het bestuur het aantal beschikbare opvangplaatsen op peil. De digitalisering van de gemeenteloketten om ook voor het recyclagepark afspraken te kunnen maken werd verder uitgebouwd. In Aartrijke werd een cash-punt geopend, toen de laatste bankautomaat er verdween.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Het LDC Veltershof, dat in het meerjarenplan begroot was op 9,8 miljoen euro, stond politiek fel ter discussie door de bouw van 18 appartementen. “Het bestuur is geen bouwpromotor”, klonk het bij de oppositiepartijen. Tot nu toe zijn minder dan de helft ervan verkocht. De bouwplannen van de meerderheid voor een nieuwe basisschool en woonwijk naast sportcentrum De Groene Meersen stuitten dan weer op protest van de buurt. Het actiecomité en buurtbewoners vreesden voor extra verkeersdrukte, en vonden ook met bezwaarschriften nauwelijks gehoor. De Vlaamse overheid keurde de vergunning af. Voor jongeren en sporters lieten buurtspeelpleinen en nieuwe kleedkamers op zich wachten en de voetbalterreinen van onder meer FC Veldegem lagen er te vaak onbespeelbaar bij. De renovatie van sporthal Jonkhove in Aartrijke kwam er niet. De schoolomgevingen kregen meer fietsstraten, maar een duurzame oplossing om (zwaar) doorgaand verkeer uit de dorpskernen te weren is nog niet voorhanden. De Groenestraat, dé verkeersas naar Zedelgem-dorp, is sinds het voorjaar van 2023 onderbroken en dat betekent voor velen omrijden.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Met LDC Veltershof en MFC Sint-Maarten beschikt elke deelgemeente in Zedelgem nu over een dienstencentrum of gemeentehuis waar inwoners en verenigingen gebruik van kunnen maken. De onderschatte hoge uitgaven leken ten koste te gaan van andere beloftes in het meerjarenplan, maar in de tweede helft van de legislatuur kwamen de investeringen in sport en jeugd alsnog op dreef. De cultuurzaal in de Groene Meersen werd opgefrist, maar een volwaardig cultureel centrum blijft uit. De omstreden schoolplannen van CD&V-Nieuw gingen niet door, waardoor de Vrije Basisschool Dorp nog steeds wacht op een nieuw gebouw in de dorpskern. Voor ouders is het soms een eind zoeken naar betaalbare kinderopvang, maar het Loket Kinderopvang is een goede hulp. Een lokaal bestuur kan niet alle noden de baas, maar kan denken op lange termijn. Inwoners, verenigingen en adviesraden zouden meer bij het beleid betrokken kunnen worden vóór plannen uitgewerkt worden, is ook het oordeel van de oppositiepartijen. (HV)