Het gemeenterapport van Veurne: Veel nieuwe toeristische troeven, mobiliteitsplan onder vuur
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar Veurne zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Net zoals vorige legislatuur vormden Veurne Plus en CD&V de meerderheidscoalitie. Op de oppositiebanken zetelden N-VA en de nieuwe partij Inspraak. Later zou Stijn Hommez verder zetelen als onafhankelijk raadslid; Jasper Vandewalle verhuisde. Anne Dequidt (CD&V) legde de eed af als eerste schepen, voor Veurne Plus werden Pascal Sticker en Celine Mouton (intussen vervangen door Jonas Bel) aangesteld als schepen. Voor CD&V werden Jan Verfaillie en Guido Hoste schepen. Gemeenteraadsvoorzitter Jef Goens maakte plaats voor Lies Dezeure (CD&V), die wat later werd vervangen door Anja Pilet. Voor N-VA bleven Marieke Stubbe, Wouter Vanlouwe, Dirk Kesteloot op post. Tijdens deze legislatuur verdwenen Marieke Stubbe, Matthijs Dekeyser (verhuis) en ziek raadslid Katrien Rabaey. Nieuwe gezichten werden Bart Goudeseune, Herbert Clarebout en Lut Vanholme. Exact 1 jaar voor de verkiezingen 2024 werd de nieuwe stadslijst van het centrumrechts-georiënteerde Team 8630 bekendgemaakt, een deal tussen N-VA, CD&V en enkele onafhankelijken. Verrassende nieuwkomer VoeVeurne meldt zich aan en wil een frisse wind in Veurne laten waaien.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Stad Veurne heeft ingezet op nieuwe toeristische troeven, met het toegankelijk maken van de St.-Niklaastoren en het nieuw kampeerautoterrein. De uitbating van het Bakkerijmuseum werd ingekanteld in de stad en de erkenning als regionaal museum werd met vier jaar verlengd. De nieuwe onthaalinfrastructuur en scenografie van het museum, samen met de vernieuwde omgevingsaanleg, moet de aantrekkelijkheid van de site versterken.
Op sociaal vlak is het ‘wijk’werken uitgebreid, werden leefloners geactiveerd, opende er een sociale kruidenier, en steekt de sociale dienst in een nieuw jasje. De plannen voor het herbouwen van het begeleidingstehuis Zonnewende zijn klaar en momenteel wordt een geschikte aannemer gezocht.
De realisatie van podiumkunstenpaleis StAPwest is een belangrijke mijlpaal uit het beleidsprogramma. Na meer dan 20 jaar krijgt het kunstonderwijs een ‘state of the art’-site.
Fase II van de ontwikkeling van het Suikerpark staat momenteel in de steigers. En op de Grote Markt zijn de steigers weg na de restauratie van de pui, zodat het historische stadhuis weer schittert.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Het klooster Blauwe Zusters, waar initieel de muziek en dansacademie zou ondergebracht worden, werd verpatst voor amper 500.000 euro aan een Turkse investeerder uit het Antwerpse. Uiteindelijk kostte de aankoop, de dossieropmaak, het studiebureau, de leninglasten en het onderhoud van het kloostergebouw de Veurnse belastingbetaler meer dan een miljoen euro. Intussen staat het gebouw te verkommeren.
De twee nieuwe verordeningen tegen de verdere appartementisering van de historische binnenstad die in de gemeenteraad werden goedgekeurd, stuitten op heel wat onbegrip. Vooral de oppositiepartijen hebben bedenkingen bij een aantal punten van het nieuwe Mobiliteitsplan. Een doorn in het oog van zowat alle Veurnaars zijn de ongelukkig geplande wegenwerken, die op meerdere plaatsen tegelijkertijd zorgen voor langdurige hinder en omleidingen. Betere communicatie met alle betrokken partijen zou voor een betere organisatie hebben kunnen zorgen. Heel wat handelaars vinden ook dat het stadsbestuur zich te weinig inzet om Veurnaars en bezoekers te stimuleren om in het stadscentrum te winkelen.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Een aantal mooie projecten is gerealiseerd, zit op schema of in de eindfase, zoals het Suikerpark, het Bakkerijmuseum, de nieuwe locatie van StAPwest, de tennisloods in het Sportpark… Stad Veurne investeert fors in veilige en vernieuwde wegen, veiligheid in het verkeer met het invoeren van trajectzones in de dorpskernen, veilige schoolomgevingen en vernieuwde fietspaden, het uitwerken van het mobiliteitsplan. Helaas was de coördinatie van heel wat wegenwerken niet optimaal, waardoor er op vele locaties tegelijkertijd langdurige hinder en omleidingen ontstonden. Er werd geïnvesteerd in de lokale economie door bedrijven en nieuwe consumenten aan te trekken in de bedrijvenparken, maar helaas voelt de middenstand in Veurne-centrum zich nogal verwaarloosd door het bestuur. Door allerlei omstandigheden swingen de kostenplaatjes van bepaalde investeringen echter de pan uit. Toch broeit er iets in Veurne: de inwoners hebben nood aan een nieuwe, frisse wind, en daarop spelen nieuwe partijen in, zoals Team8630 en VoeVeurne. Opmerkelijk is ook de opkomst van Vlaams Belang.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier