Het gemeenterapport van Staden: Controverse rond burgemeester, maar ook over ruime zone 30
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Open Vld behaalde een absolute meerderheid van 13 zetels. CD&V strandde op 6, terwijl N-VA en WESTAON elk 1 zetel binnenhaalden. Lijst Neutraal slaagde er niet in om een zitje in de raad te veroveren. Patrick Lesage gaf aan liever geen schepen te worden. Hij gaf zijn mandaat door aan Chris Verhaeghe. Ook Amelie Crabbe verzaakte aan haar schepenzetel. Eerste opvolger Martine Zoete bedankte ook voor de eer, waardoor Nathalie Depuydt schepen werd. Omdat Amelie Crabbe verkoos om ook niet als raadslid te zetelen, nam Tom Lemahieu haar zitje in. Nathalie Depuydt werd in september 2023 als schepen opgevolgd door Martine Zoete. Nathalie Depuydt stapte in juli uit Open Vld en zetelt als onafhankelijk raadslid. Haar ontslag was het rechtstreeks gevolg van de affaire rond het seksfilmpje dat burgemeester Vanderjeugd ongevraagd aan een aantal jongeren liet zien. Bij CD&V stapte Gerda Vertriest na amper 1 jaar uit de raad. Ze werd opgevolgd door Hans Mommerency die op zijn beurt ontslag nam in september 2023. Hij werd opgevolgd door Rik Gevaert. N-VA startte met Lies Matton als raadslid. Ze nam begin 2021 ontslag en werd vervangen door Jan Depla.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Het bestuur kon iets meer dan de helft van de meest belangrijke investeringen, die in de eerste helft van de legislatuur gepland stonden, afwerken. Zo werd het kruispunt op het gehucht De Vijfwegen zoals voorzien in 2021 gerenoveerd. Daarnaast werd de in 2021 geplande verledding van de openbare verlichting in de Koninklijke Wijk gerealiseerd. Ook de uitvoering van de weg- en rioleringswerken in de Slijperstraat verliepen volgens plan. Sinds corona en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de financiële crisis die daarmee gepaard ging, heeft het bestuur het moeilijker om grotere projecten volgens planning af te werken. Zo ging de heraanleg van weg en riolering in de Bruggestraat, gepland voor 2021, pas in 2023 van start. Het vervangen van de rijweg van de Dorpsstraat in Westrozebeke stond aanvankelijk ook voor 2021 gepland en werd in 2022 gerealiseerd. Verder was er ook de aanplanting van extra bos in de Ieperstraat. De nieuwbouw op het terrein van de Stadense Chirojongens werd enkele weken geleden gerealiseerd. De gloednieuwe politiepost in de nabijheid van het gemeentehuis werd dan weer in juni van dit jaar geopend.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
De grootste miskleunen situeren zich op het vlak van mobiliteit. Zo werd de heraanleg van het fietspad in de Sleihagestraat omwille van een te hoge meerkost voor onbepaalde tijd uitgesteld. De aanleg werd eerst op 220.000 euro geraamd, maar uiteindelijk zou het pad 521.000 euro gaan kosten doordat er extra fundering voor de aanleg nodig bleek. Verder draaide het plan om het zwaar verkeer uit het Stadense centrum te weren op een sisser uit. Dat voorzag in het invoeren van een tonnagebeperking die de bebouwde kom volledig zou omvatten. Ook lokaal verkeer zou uit het centrum geweerd worden. Dat stuitte op protest van zowel de lokale landbouw als bedrijven. De tonnagebeperking werd uiteindelijk afgevoerd. Als alternatief werd de zone 30 in het centrum uitgebreid en komt er een trajectcontrole. De zone 30 zorgt ondertussen voor flink wat controverse. Verder werd het plan om een omleidingsweg aan te leggen die zwaar verkeer uit Westrozebeke moet weren afgevoerd omdat het bestuur geen studiebureau voor de werken vond. De bestaande omleiding zou aangepast worden voor zwaar verkeer, maar dat is ondertussen nog niet gebeurd.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Het bestuur lijkt het grootste deel van de geplande investeringen te realiseren, al zijn er ook miskleunen zoals het niet realiseren van de omleidingsweg voor zwaar vervoer in Westrozebeke. De uitvoering van de werken in de Houthulststraat en van de werken in de Roeselarestraat wordt dan weer naar de volgende legislatuur verschoven. Verder is de meerkost die geregeld bij projecten opduikt een minpunt. Corona en de financiële crisis kunnen hier maar gedeeltelijk een excuus zijn, want ook daarvoor werden investeringsprojecten geregeld financieel onderschat. De CD&V-oppositie uitte vaak zijn bezorgdheid daaromtrent. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd blijft Staden evenwel financieel gezond.
De affaires rond burgemeester Francesco Vanderjeugd zinderen nog steeds na in de gemeente. Er is de vermeende belangenvermenging bij de aan- en verkoop van enkele woningen in de nabijheid van een nog te realiseren park. Die zaak wordt in januari 2025 in de rechtbank gepleit. Na het ongevraagd tonen van een seksfilmpje aan enkele jongeren besloot Vanderjeugd niet op te komen bij de nakende gemeenteraadsverkiezingen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier