Het gemeenterapport van Spiere-Helkijn: Nieuw woonzorgcentrum zorgt voor veel dynamiek
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Met Team+ stond er in 2018 een ambitieuze oppositiepartij op die 46,8 procent van de stemmen haalde. Team Burgemeester ging ferm achteruit, bijna met 30 procent, en haalde een historisch lage score van 53,2 procent. Toch mocht burgemeester Dirk Walraet , 80 ondertussen, aan zijn zesde ambtstermijn beginnen. Meteen ook zijn laatste, want hij kondigde zijn afscheid aan.
Rik Vandevenne, die na jarenlang schepen en gemeenteraadslid voor Lijst Burgemeester te zijn geweest, naar Team+ overstapte, stopte na de verkiezingsnederlaag met politiek. Roger Deldaele, Conny Seynaeve en Willy Glorieux werden schepen voor Lijst Burgemeester.
In aanloop naar de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen hebben meerderheid en oppositie ondertussen de krachten gebundeld in de nieuwe lijst Pro8587.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
De belangrijkste realisatie van de afgelopen zes jaar is zonder twijfel de bouw van het woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist in Helkijn. Dat is er enkel gekomen doordat de gemeente besliste om in zee te gaan met een private speler, Curando vzw. Deze organisatie baat verschillende woonzorgcentra uit in West-Vlaanderen. Om dit project te realiseren, moest de gemeente met
1 miljoen euro over de brug komen als werkingssubsidie voor Curando. Sinds april 2024 is het nieuwe woonzorgcentrum in gebruik. Belangrijk is ook dat er ruimte is voor dagverzorging en een cafetaria waar iedereen uit Spiere-Helkijn een maaltijd kan nuttigen. Bovendien zorgt het voor een hele nieuwe dynamiek in de gemeente met activiteiten oals bloemschikken, een zomermarkt of kaartnamiddag.
Het oude openluchtzwembad werd in 2019 verkocht aan de intercommunale Leiedal die het gebouw en de kuip restaureerde. De sporthal waar asbest werd vastgesteld, werd aangepakt en opnieuw geïsoleerd en de dorpskern in Spiere werd heraangelegd met onder meer groene pleintjes. Het vergroende Robecynplein mag gezien worden.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Naast enkele mooie projecten in de afgelopen zes jaar, zijn er ook bepaalde zaken die de gemeenteraad van Spiere-Helkijn niet heeft kunnen realiseren in die periode. In bepaalde horecazaken in Spiere en Helkijn zijn er regelmatig problemen wegens geluids-overlast en nachtlawaai, en ook zelfs vechtpartijen. “Als gemeente is het niet eenvoudig om hier een oplossing voor te bieden. Dit is iets wat in de toekomst nog beter zou kunnen”, legt algemeen directeur Wout Lefebvre uit.
Sommige problemen zijn dan weer moeilijk aan te pakken op gemeenteniveau. Neem nu de verkeersveiligheid in Spiere-Helkijn. Doorheen de dorpskernen lopen er twee drukke gewestwegen, de N353 en N512. Omwonenden klagen vaak over overdreven snelheid op deze wegen, maar dat kan de gemeente dus niet aanpakken, behalbe aandringen op oplossingen bij het Vlaamse Gewest. “Wat we wel zouden kunnen doen, is in de toekomst meer druk leggen op de politie om bijvoorbeeld meer snelheidscontroles uit te voeren. Dat hebben we nu misschien onvoldoende gedaan”, klinkt het.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Het bestuur van Spiere-Helkijn heeft de afgelopen zes jaar enkele mooie projecten gerealiseerd, met de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist in de Elleboogstraat in Helkijn als uitschieter. Dit zorgde voor een nieuwe dynamiek in de kleine faciliteitengemeente. Ook enkele nodige onderhoudswerken werden uitgevoerd. Desondanks zijn er nog een aantal punten waar in de volgende legislatuur meer aandacht aan besteed moet worden. Zo moet er blijvend ingezet worden op verkeersveiligheid rond de gewestwegen en moeten de snelheidduivels aangepakt worden. Of dit bij het volgende gemeentebestuur op de agenda zal staan, valt nog af te wachten. Meerderheid en oppositie uit de huidige legislatuur, Lijst Burgemeester en TeAm+, zijn samengesmolten tot één partij, Pro 8587, en trekken dus samen naar de kiezer. Lange tijd leek het dat er geen verkiezingen zouden zijn op 13 oktober, maar dierenarts Luc Pollet diende in laatste tijd de éénmanslijst Horizon 8587 in. “Voor de democratie”, zegt hij.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier