Het gemeenterapport van Roeselare: 100.000 extra bomen en nieuw stadhuis als kers op de taart

Michèle Hostekint en burgemeester Kris Declercq bij het planten van de 100.000ste boom. © BF
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Bij de verkiezingen zes jaar geleden behaalde Kris Declercq met zijn CD&V een monsteroverwinning. De partij behaalde maar liefst 18 van de 39 zetels. Voor een meerderheid gingen ze verder met Vooruit, ook al haalde die maar drie zetels binnen. De derde coalitiepartner werd Open VLD met twee zetels. Voor Groen en N-VA was het wonden likken. Vlaams Belang zette toen al de opmars in en verdubbelde het aantal zitjes van drie naar zes. Doorheen de bestuursperiode waren er heel wat verschuivingen,, zeker in het schepencollege. Griet Coppé, Marc Vanwalleghem, Henk Kindt, Dirk Lievens en José Debels maakten plaats voor Francis Debruyne, Mieke Vanbrussel, Stefaan Van Coillie, Matthijs Samyn en Piet Delrue. Verder waren er heel wat wissels bij Groen. Van de oorspronkelijke drie raadsleden blijft geen enkele meer over. Filiep Bouckenooghe maakte al snel plaats voor Bert Wouters, Deniza Miftari voor Eddy Demeersseman en recent Steven Dewitte voor Griet Decoster. Gerdi Casier zetelde voor Vooruit, maar komt straks op als onafhankelijke voor Lokaal Liberaal. Om correct te blijven, gaf hij recent ook zijn zetel door.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

De kroon op het werk van de huidige meerderheid is de opening van het nieuwe stadhuis. Het meest duurzame van Vlaanderen, zeggen ze trots. De officiële opening vond afgelopen zomer plaats, waarbij duizenden stadsgenoten zich vergaapten aan het nieuwe gebouw. Sinds begin september kun je er weer terecht voor de dienstverlening. De laatste jaren van de bestuursperiode bewoog er in de deelgemeenten heel wat. Zo was er de opening van Beythem Kerke met een nieuwe school en gemeenschapszaal. Heel wat verenigingen vonden er al een thuis. In Beveren was er enkele weken geleden de opening van het Beverhuys, een nieuwe hotspot voor inwoners van Beveren. Er is ook weer een geldauto-maat. In Rumbeke werd het langverwachte circulatieplan ingevoerd. De fietsstraten zorgen voor gemengde gevoelens, maar andere maatregelen komen de veiligheid ten goede in de grootste deelgemeente. Binnen de kleine ring werd zone 30 ingevoerd. Verder ook nog RSL Op Post in het vroegere postgebouw. En ook nog: Agrotopia, een slimmer waterbeheer, sport- en recreatiesite De Ark en het Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

Bij het begin van de bestuursperiode pakte de meerderheid uit met een ambitieus plan met 500 actiepunten. Heel wat daarvan konden gerealiseerd worden, maar het bestuur moest zich ook schikken naar de actualiteit. Zo werd de meerderheid geconfronteerd met onder meer de corona- en energiecrisis. Het noopte de stad tot een besparingsoefening, waarbij prioriteiten werden gesteld. Daarbij sneuvelde onder meer de uitkijktoren in het Bergmolenbos. Het zou het prestigeproject van voormalig schepen Dirk Lievens worden. Er waren doorheen de jaren heel wat plannen, maar telkens kwam er een kink in de kabel. Als alternatief kwam er de tijdelijke toren van Sadef aan het Sterrebos. Al staat die er ondertussen toch al van voor de zomer van 2023. Ook het uitstellen van het dierenasiel naar de volgende legislatuur is een streep door de rekening. De fietsstraten in Rumbeke waren een hot item, maar daar werd recent bijgestuurd. Tot slot kreeg Roeselare de titel ‘hoofdstad van flakka’, een nieuwe drug die voor heel wat problemen zorgt. Een niet te benijden titel die, ook al is flakka overal een probleem, nog even zal blijven hangen.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Nee, de 500 vooropgestelde actiepunten werden niet allemaal gerealiseerd. Toch mag de huidige meerderheid met een positief gevoel terugblikken op de afgelopen zes jaar. Door het merendeel van de gestelde doelen te halen. Denken we maar aan de 100.000 geplante bomen, het nieuwe stadhuis, enz. Ook omdat het de verschillende crisissen goed kon doorkomen. Tijdens corona werd er ondanks de onzekere omstandigheden telkens snel geschakeld. En in september 2022 werd de tering naar de nering gezet door een besparing van 18,6 miljoen euro.

Het gevolg van de corona- en energiecrisis, waardoor alles duurder werd. Verschillende geplande investeringen werden overgeheveld naar de volgende bestuursperiode of gewoon in de prullenmand gegooid. Het laatste anderhalf jaar werd Roeselare geconfronteerd met nieuwe drugs zoals flakka die hier en daar voor overlast zorgden.

Er werd snel gehandeld, maar het probleem oplossen is niet zo simpel. Daarvoor zijn extra middelen nodig. Iets waar burgemeester Kris Declercq een oproep voor lanceerde richting federaal formateur Bart De Wever.