Het gemeenterapport van Poperinge: Slechts één groot plan werd niet meer uitgevoerd
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Christof Dejaegher (CD&V) bleef burgemeester, na een monsterscore van 3.441 voorkeurstemmen. Zijn voorganger, Henri d’Udekem d’Acoz, behaalde als maximum ooit 2.905 voorkeurstemmen. Ben Desmyter en Loes Vandromme (CD&V) kregen allebei meer dan 2.000 stemmen en bleven schepenen. Bij Open Vld (zeven zetels) behaalde Sabien Lahaye-Battheu 2.337 stemmen. De andere oppositiepartijen kregen elk één zetel, want hun kopmensen moesten het stellen met heel wat minder stemmen: Martine Vanbrabant van Vlaams Belang (245), Jean-Marie Blondeel van N-VA (173) en Dirk Hebben van Groen (127). CD&V (40,5 procent van de stemmen of twaalf zetels) koos er voor om de meerderheidscoalitie verder te zetten met Samen (13,4 procent of drie zetels) van Jurgen Vanlerberghe en Bryan Vanderhaeghe. Zeer opvallend was dat na de verkiezingen voor de Provincieraad, Poperinge twee van de vier gedeputeerden kreeg, plus Christof Dejaegher ook voorzitter. Het huidige schepencollege bestaat uit de burgemeester en schepenen Loes Vandromme, Ben Desmyter, Kris Notebaert, Klaas Verbeke en Bryan Vanderhaeghe.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Een project dat over verschillende legislaturen gespreid werd is de invulling van de site Het Vroonhof, met een podiumzaal met foyer, het Huis van het Kind met kinderopvang, en de Kunstacademie. Een groot deel van de oude schoolgebouwen is al afgebroken. De archeologische opgravingen liepen vertraging op door het weer. Het grootste gerealiseerde project werd het omvormen van De Kring tot Huis van de Verenigingen. Het masterplan voor de sportzone is in uitvoering. Er kwamen al padel- en tennisvelden, de soft- en baseballclub krijgt nieuwe velden en een voetbalterrein kreeg kunstgras. De dorpskern van Reningelst wordt vernieuwd. De plannen voor de vernieuwing van de Diepemeers en de Bertinusstraat zijn goedgekeurd. De grondige aanpak van de Ouderdomseweg is aan de gang. Verder: afbraak en nieuwbouw in de Bellewijk, renovatie Havermuis, Hoppelandwijk en P. Dewulfstraat. Roesbrugge kreeg een dorpsparking. De Hoge Schoole werd overkapt, het Vergeten Spoor werd geïnstalleerd, het Watouplein en het Gasthuisplein kregen een nieuw uitzicht en, niet te vergeten, Metallica kreeg een standbeeld.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Eigenlijk werd er maar één groot plan niet uitgevoerd: een nieuwe bestemming voor de OLV-kerk als podiumzaal. De behoefte verviel, door de veranderde plannen met het Vroonhof. Het Huis van de Verenigingen De Kring zorgde in de gemeenteraad voor de meeste discussies. Vooral over de steeds stijgende kostprijs hadden de liberalen heel wat vragen. De raming voor De Kring (1,25 miljoen) steeg tijdens de werken met een veelvoud, maar daar had de CD&V steeds een uitleg voor. Zo waren er bijvoorbeeld muren die geen fundering hadden, maar ze konden vooraf het gebouw niet gaan strippen om te controleren op onvolmaaktheden. De technische installatie voor een binnenlift was voorzien in de kelder, maar dat bleek vakkundig niet mogelijk. De enige oplossing voor volledige toegankelijkheid was een dure buitenlift. De Kring kostte uiteindelijk 5,4 miljoen en is daarmee de grootste investering van deze legislatuur. In het Hopmuseum, dat in de volgende bestuursperiode een make-over krijgt, was een stadsbrouwerij gepland, maar de overeenkomst met de kandidaat-brouwer liep op de klippen. Het project werd geschrapt.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Bij het volk leeft de gedachte dat het stadsbestuur goed bezig is. Sommige oppositieleden beamen dat, en geven dan ook weinig tot geen commentaar tijdens de gemeenteraad. Opvallend is dat sommige projecten, waar erg hoge bedragen mee gemoeid gaan, soms passeren zonder dat er ook maar één opmerking over gemaakt wordt. Zoals overal zorgde corona voor tijdsverlies in een aantal dossiers en een nieuwe aanpak van bepaalde projecten. De enorme inflatie en de energiecrisis dwongen het stadsbestuur tot besparingen. Hierdoor moesten projecten geschrapt worden: de Kleine Markt in Watou en de aanpak van het OC in Proven. Een bouwkostverhoging van 40 procent bij De Kring door de inflatie van de bouwmaterialen was de grootste oorzaak van het oplopen van de investeringskosten. Poperinge wordt nu vooral als ‘stad van het goede leven’ gepromoot, maar VOKA wil dat het in de toekomst ook wordt gepromoot als een stad waar het goed is om te werken, vooral naar de lokale jeugd. Dat kan onder meer met taallessen voor anderstaligen en stageplaatsen. Tijdens schoolvakanties moet de capaciteit van de kinderopvang nog hoger.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier