Het gemeenterapport van Kortrijk: Fonkelende stadsvernieuwing, maar nood aan veiligheidsbeleid
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
In oktober 2018 profiteerde Vincent Van Quickenborne maximaal van zijn ‘kanseliersbonus’ en triomfeerde met ‘zijn’ Team Burgemeester richting een monsterscore van 31,3%. Alleen koos hij in 2020 voor een rol als vicepremier in Brussel en nam Ruth Vandenberghe over. Toen Van Quickenborne in oktober 2023 terugkeerde naar het stadhuis – na het ontslag als federaal minister – moest hij vaststellen dat Vandenberghe hem qua populariteit zwaar overvleugelde.
Tijdens Vandenberghes tijd als burgemeester werd Stefanie Demeyer dan weer even schepen om nu weer gewoon als raadslid te zetelen. De enige andere wijziging in de bestuursploeg is Wouter Allijns, die Arne Vandendriessche in het najaar van 2021 opvolgde als schepen van Economie en Sport. Bij CD&V nam Sien Vandevelde de plek over van Carol Leleu, Benjamin Vandorpe zwaaide af uit ongenoegen over het ‘huwelijk’ met Team Burgemeester. De fractie van Vlaams Belang wordt door critici dan weer omschreven als een ‘duiventil’ of een ‘onemanshow’. Vier raadsleden zwaaiden de voorbije legislatuur af, of zetelen momenteel als onafhankelijke.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
De Vlasakker, de Leietuin, de Casinotuin, de Warande in Heule, Driekerkenstraat in Bissegem, de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke, het winkelwandelgebied… de doorgedreven stadsvernieuwing en vergroening van de voorbije legislatuur – met Wout Maddens (Team Burgemeester) als architect – doet Kortrijk weer fonkelen. De Guldensporenstad én een aantal deelgemeenten zijn er zichtbaar op vooruit gegaan.
Onder impuls van Axel Weydts (Vooruit) werden de belangrijkste toegangswegen naar de stad en in de deelgemeenten – denk bijvoorbeeld aan de Steenstraat in Heule of Bellegemsestraat in Bellegem – weer opgewaardeerd. Zo is de fietser – met dank aan de fietsstraten en Zone 30’s – koning in het Kortrijkse straatbeeld. Al laat de toestand van sommige fiets- en voetpaden wel nog te wensen over. Binnen diezelfde partij pompte Philippe De Coene dan weer 40 miljoen in een nagelnieuwe zorgcampus in de Condédreef en is de opgesmukte Deelfabriek – na heel wat vertraging – weer geopend. Met de start van de aanleg van de Groene Verbinding is ook de kiem gelegd voor een van dé belangrijkste projecten.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Dat quasi alle partijen veiligheid als topthema naar voren schuiven in de campagne, is een veeg teken. Er is de voorbije jaren te weinig geïnvesteerd in een écht doordacht veiligheidsbeleid. De verhuis van het politiekantoor uit het centrum doet toch vragen rijzen. Uit recente cijfers van VUB-professor Herman Matthijs blijkt dat die doorgedreven stadsvernieuwing weegt op het spaarpotje van de stad. Kortrijk torst een schuld met zich mee van 2.658 euro per inwoner, daarmee scoort het ‘beter’ dan Gent, Oostende en Roeselare, maar een pak slechter dan Antwerpen en Brugge.
Met een autofinancieringsmarge – het verschil tussen de ontvangsten van een stad en alle uitgaven en interestlasten – van 119,64 euro scoort de stad bar-slecht. Wie tot slot de voorbije jaren een gemeenteraad heeft gevolgd, heeft waarschijnlijk geen fraai beeld van de Kortrijkse politiek. Persoonlijke vetes – vooral tussen Wouter Vermeersch en gemeenteraadsvoorzitter Helga Kints – en obstructionisme nemen al te vaak de bovenhand. Een volgende bestuursploeg moet werk maken van een herwaardering van de gemeenteraad.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
“Je kan maar een mooie stad hebben als iedereen zich veilig voelt”, zei kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk). Het is dan ook jammer dat de problematiek nooit terdege is aangepakt. Het mag de vele prestigeprojecten wel niet overschaduwen, Kortrijk is zichtbaar mooier geworden. Al is het wel duidelijk dat de dash eruit is bij N-VA, Team Burgemeester en Vooruit. Beslissingen die samen werden genomen – zoals de invoering van fietsstraten of halve knip in Bissegem – worden nu op de korrel genomen of gewoon afgeschoten. En met respectievelijk Axel Ronse, Ruth Vandenberghe en Maxim Veys hebben de drie partijen ook elk een lijsttrekker die zich voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen nadrukkelijk profileert als kandidaat-burgemeester.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier