Het gemeenterapport van Koksijde: Veel gerealiseerd, maar aankoop militaire basis valt in het water

Het vernieuwde NAVIGO Visserijmuseum kreeg op de openingsdag meer dan 4.500 bezoekers over de vloer. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op zondag 13 oktober mag je helpen bepalen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, en welke werden op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar flaterde? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Lijst Burgemeester (Open VLD en CD&V) ging scheep met Vooruit, en beloonde Ivan Vancayseele met een schepenfunctie. Ze vormden met één zetel meer een nipte meerderheid. Een weloverwogen keuze van burgemeester Marc Vanden Bussche om zo N-VA te veroordelen tot de oppositiebank. Ook Koksijde Vooruit belandde op de oppositiebank. Het werd de burgemeester en zijn aanhang niet in dank afgenomen toen schepen Guido Decorte (CD&V) na zijn afscheid werd vervangen door Charlotte Castelein (Open VLD). Dat lag schepen Dorine Geersens (CD&V) zwaar op de maag. Ze besloot om samen met Ivan Vancayseele (Vooruit) De Nieuwe Lijst te vormen. Toen Dorine in mei 2024 overleed, nam haar dochter Kirke Hillewaere haar plaats in als lijsttrekker. Open VLD sloot in de zomer van 2023 een deal met Koksijde Vooruit als Team 8670 met burgemeester Vanden Bussche als lijsttrekker. Eind juli deelde hij onverwacht mee dat hij na 30 jaar de politiek vaarwel zegt. Zo wordt schepen Stéphanie Anseeuw nummer één. Sander Loones hoopt nu wel op de burgemeesterssjerp met ‘Samen met Sander’.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Het vernieuwde NAVIGO Visserijmuseum ontving op de openingsdag meer dan 4.500 bezoekers. ‘Fietsgemeente’ Koksijde blijft investeren in het vernieuwen van fietspaden en straten waarbij verkeersveiligheid primeert. De Jaak Van Buggenhoutlaan en de Kerkstraat zijn al gerealiseerd, de vernieuwing van de Nieuwpoortsteenweg zit op schema. Voor de uitbreiding van Golf Ter Hille is de aanvraag voor de omgevingsvergunning lopende. De Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke trok in in een nieuw clublokaal. Voor het nieuwe, multifunctionele clubhuis van scouts CASA Oostduinkerke werd de symbolische eerste steen gelegd. Daar krijgt de scouts tegen mei 2025 onderdak. Er kwam ook een professioneel hockeyveld en een clubhuis voor atletieksporters bij. Het milieuplan en het aanwerven van een klimaatregisseur bewijzen dat milieu, natuur en afvalbeleid belangrijke aandachtspunten zijn. Zo werden 16 milieupunten geïntegreerd in toeristische zones. Geplande projecten voor volgende legislatuur: heraanleg van de Zeedijk Koksijde, herbestemming van de kerk van Wulpen, het vergroenen van pleinen en een nieuw zwembad.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De oorspronkelijke plannen om het volledige domein van de militaire basis in Koksijde te kopen voor de reconversie met als naam ‘De nieuwe basis’ vallen in het water. Defensie is enkel nog bereid om van de 450 hectare een ‘kruimel’ van 1,6 hectare te verkopen. Het gaat om de kazernezone aan de Robert Vandammestraat 100, waar het asielcentrum van Fedasil zich bevindt met een aantal omliggende barakken. Een grote teleurstelling, want de voorbereiding en studies voor dit masterplan (samen met de provincie) heeft tien jaar tijd en geld gekost. Wel zou de helihaven blijven, en zouden er 800 militairen worden tewerkgesteld. Een doorn in het oog blijft de leegstand van de winkelkernen. Er is dringend nood aan een plan om deze leegstand en de infrastructuur van de winkelstraten aan te pakken. Nog een belangrijk aandachtspunt is ‘betaalbare huisvesting’, waarbij moet worden ingezet op alternatieve woonvormen. De oppositie verwijt het bestuur dat een aantal projecten werden afgevoerd of slechts half werden afgewerkt. Ook blijft de schuldenlast van de gemeente te hoog.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Deze legislatuur is meteen de laatste voor burgemeester Marc Vanden Bussche. Hij drukte de voorbije 30 jaar duidelijk zijn stempel op de gemeente. Met zijn team slaagde hij erin de voorbije zes jaar mooie projecten te realiseren zoals het nieuwe NAVIGO Visserijmuseum, een nieuwe stek voor de Harmonie Vrienden van de Brandweer, de vernieuwde Jaak Van Buggenhoutlaan, de Kerkstraat en binnenkort ook de hele Nieuwpoortsteenweg. Die verwezenlijkingen dragen bij aan de uitstraling van een verkeersveilige gemeente, waarbij ook aandacht wordt besteed aan veilige fietspaden en fietsstraten. Wel is het bestuur er niet in geslaagd om de leegstand van de winkelstraten weg te werken. Dat verdient een doordachte aanpak, zodat ook de winkelstraten binnenkort weer een visitekaartje worden voor de gemeente. Nog een aandachtspunt is ‘betaalbare huisvesting’. Dit niet alleen door sociale woningen aan te bieden, maar door in te zetten op alternatieve woonvormen. De nieuwe legislatuur start alvast met een nieuwe burgemeester die voor nieuwe uitdagingen komt te staan, zoals de bouw van een nieuwe zwembad.