Het gemeenterapport van Ichtegem: Frisse wind bracht duurzame initiatieven en meer openheid
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar Ichtegem zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Voor het eerst in meer dan 20 jaar kwamen de christendemocraten in Ichtegem in de oppositie terecht. Oud-burgemeester Karl Bonny voelde dit aan als ‘verraad’ van zijn voormalige coalitiepartner W.I.T. en CD&V ging dan ook met een fijne kam door alle beslissingen van de meerderheid. Daarbij kwam schepen van financiën Jan Bekaert, regelmatig zwaar onder vuur te liggen.
Zoals vooraf afgesproken deden Jan Bekaert en Lieven Cobbaert halverwege de legislatuur een kleine stoelendans en veranderde de burgemeesterssjerp van schouders. Ook Dieter Debacker en Erna Crombez ruilden van plaats als voorzitter van de gemeenteraad. Uiteraard waren er nog enkele andere wissels in de samenstelling van de gemeenteraad, met als meest opvallende het vertrek van bekend CD&V-gezicht en gewezen OCMW-voorzitter en -schepen Koen Pattyn. Ook oudgediende Luc Provoost (W.I.T.) verliet de politiek. Nieuwe gezichten waren Bianca Van Hessche (Liberaal 2018), Koen Gadeyne en Hendrik Missiaen (W.I.T.). Eenzaten Ann Deseintebein (Vooruit) en Patrik Wellekens (Vlaams Belang) bleven de hele legislatuur op post.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Het huidige bestuur zette zwaar in op participatie en communicatie. Deze openheid keerde zich soms tegen hen, maar toch werden een aantal mooie projecten gerealiseerd en/of opgestart. Denken we maar aan de opstart van de sociale kruidenier, Jeugdsite De Kroon en de (ver)nieuwbouw van basisschool ’t Mozaïek, de aanleg van een extra parking in het centrum van Bekegem, de start van de uitbouw van het bedrijventerrein aan de Fabrieksweg en de start van de bouwwerken aan het nieuwe Dorpshuis in Ichtegem.
Verder was er de vernieuwing van de sportinfrastructuur voor voetbal en krachtbal, de aanleg van het landschapspark aan de Stationsput en de ombouw van de Pompentoren naar een uitkijkpunt, de ondertussen jaarlijks terugkerende zomeractiviteit Wiek Fantastiek en het Kunstenfestival SPOOR / ART62.
Ook een aantal minder zichtbare zaken zoals de zonnepanelen op het dak van de Eernegemse Klokkenput, de premies voor ontharding en vergroening en de opening van het Wonderwoudje mogen zeker op het positieve conto van de huidige coalitie genoteerd worden.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
De toekomst van Huis Anna Mahieu in Eernegem blijft de goede voornemens van het gemeentebestuur ten spijt een vraagteken. Het gebouw uit 1873 staat te verkommeren en er is nog steeds geen oplossing. Waar het plan om via een erfpachtovereenkomst een private partner aan te trekken uitzicht op beterschap leek te bieden, bleek de kandidaat-erfpachter een bedrieger, die zich ook schuldig lijkt te hebben gemaakt aan schriftvervalsing. Niet alleen het lokaal bestuur maar ook ervaren spelers als Covast liepen met open ogen in de val. Terug naar af dus.
Ook de dorpskernhernieuwing van Ichtegem liep niet zoals in eerste instantie gepland. Het oorspronkelijke idee van Dorpshuis met een polyvalente zaal en extra (sociale) functies leek op een financiële kater af te stevenen en botste op heel wat bezwaarschriften. Daarop werd het roer omgegooid richting een nieuw dienstencentrum, uitvalsbasis voor de sociale kruidenier, bibliotheek, Huis van het Kind en welzijnsdiensten. Dat dit hele project de naam ‘Masterplan’ meekreeg, schoot bij CD&V in het verkeerde keelgat, en na een klacht werd het bestuur ook door de gouverneur op de vingers getikt.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Tijdens de voorbije legislatuur werden een aantal grote en dure projecten succesvol uitgevoerd en/of opgestart. Ondanks enkele miljoeneninvesteringen lijkt de gemeente toch nog steeds een financieel gezonde koers te varen.
Ichtegem werkt gestaag verder aan het behalen van de doelstellingen van het lokaal Klimaatplan 2030. De plaatsing van zonnepanelen, de geleidelijke ‘vergroening’ van de gemeentelijke dienstwagens, de verLEDding van de openbare verlichting, … Er werden premies in het leven geroepen om de inwoners aan te zetten tot het ontharden en vergroenen van hun eigendom via ‘tegelwippen’, aanplanten van bomen, hagen en kleine landschapselementen en er worden verschillende acties denk maar aan ‘Boom zoekt tuin’ en ‘Behaag je tuin’ georganiseerd in samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland en Polder.
Er werden enkele fijne initiatieven opgestart, zoals #Ichtegeminspireert, de Ichtegembon, de instap in UiTPAS Middenkust, Wiek Fantastiek… Is alles rozengeur en maneschijn? Verre van, maar over het algemeen kan Ichtegem toch een positief rapport voorleggen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier