Het gemeenterapport van Harelbeke: Hoge belastingen, maar veel projecten uitgevoerd
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Deze legislatuur sloegen Vooruit-Groen (destijds SP.A/Groen, red.) en CD&V na een onderbreking van zes jaar de handen weer in elkaar. Samen haalden ze 18 van de 29 zetels. De andere plekken in de gemeenteraad waren voor Open Vld (5), N-VA (4) en Vlaams Belang (2). Twee van de N-VA-zetels worden ondertussen ingenomen door onafhankelijken. Bij Vooruit en Open Vld zijn er om diverse redenen ook vervangingen geweest. De Vlaamse, federale en Europese verkiezingen werden driemaal een Vlaams Belang-feestje. Op Vlaams niveau haalde het 27,2 procent. N-VA volgde met 19,9 procent en Vooruit kwam, met het ‘Melissa-effect’, net daaronder met 18,8 procent van de stemmen. Of die resultaten op gemeentelijk vlak iets weerspiegelen, is uiteraard nog koffiedik kijken. Wat wel zeker is: het kan een spannende strijd worden. Team Harelbeke zag namelijk in oktober vorig jaar het levenslicht. Bij eenzelfde stemgedrag als vorige keer zou het nieuwe kartel van CD&V en oppositiepartij Open Vld immers nipt meer stemmen opleveren dan het kartel Vooruit-Groen. N-VA en Vlaams Belang trekken op eigen benen naar de stembus.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
De tijdelijke Markttuin is controversieel doordat er een aantal parkeerplekken verdwenen zijn, maar het geslaagde project rond het Marktplein is zo’n twee jaar geleden wel volledig afgewerkt. Daarvoor waren de plannen bijna twintig jaar geleden al opgesteld. In Bavikhove is er de nieuwbouw van de lokalen van de Chiro, die ook gebruikt kunnen worden door de speelpleinwerking. In Hulste is de openstelling van de pastorietuin een succes. De shift naar een fietsveiligere stad is ingezet met zo’n veertien kilometer aan nieuwe fietsinfrastructuur en de vele fietsstraten, al is de slinger volgens sommigen te ver doorgeslagen. In juni werd aangekondigd dat het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) rond was voor de fietssnelweg tussen Kortrijk, Harelbeke en Waregem. De werkzaamheden aan de drie kruispunten tussen de R8, Kortrijk en Harelbeke zijn met wat vertraging en ongemak rond. Daardoor zijn ze fietsvriendelijker en veiliger. Last but not least: Harelbeke blijft een stevige cultuurstad met het gratis MAF-festival, jazzoptredens in CC Het Spoor, International Belgian Brass Academy,… Het Stedelijk Feestcomité bestaat 53 jaar, enkel met vrijwilligers.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Het project rond Plan BK blijft op veel verzet stuiten, maar dat overstijgt Harelbeke. Verder komt het project rond de vrijetijdssite in Bavikhove maar heel traag van de grond: de plannen werden al in 2020 uit de doeken gedaan, maar zijn ondertussen al drie keer opnieuw op de gemeenteraad gekomen en dat om diverse redenen – de laatste keer, in juli, door een softwareprobleem. Op het Unizo-debat op 5 september waren vooral de volgende onderwerpen voer voor discussie: de volgens oppositie onveilige situatie aan het kruispunt tussen de Politieke Gevangenenlaan, Generaal Deprezstraat en Veldrijk in Stasegem, het verminderde aantal parkeerplekken, de zone 30 en fietsstraten. Op de beslissing aan het begin van de legislatuur om de gemeentebelastingen te verhogen, luidt de kritiek dat er met de reserve onvoldoende is gedaan. “Niemand betaalt graag belastingen, maar voor goede dienstverlening heb je geld nodig”, klonk het bij burgemeester Top. Vlaams Belang wil de belastingen opnieuw verlagen – zonder een concrete aanpak voor te stellen –, voor Team Harelbeke hangt de keuze af van de coalitiepartner en N-VA wil de beslissing terugdraaien.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Harelbeke werd een groenere en fietsveiligere stad. Bepaalde projecten zijn doorgeschoven naar de volgende legislatuur, maar de langverwachte metamorfose van de Markt is rond. De belastingverhoging blijft een heikel punt. Het nieuwe stadsbestuur zal budgettair meteen al een aantal belangrijke knopen moeten doorhakken. “Het is ofwel het behoud van de E3 Saxo Classic, oftewel site De Mol, oftewel de aanpak van het Forestierstadion. We kunnen ze niet alledrie hebben”, vatte men het unisono mooi samen op het debat.
Wie dat zal beslissen, is moeilijk te voorspellen. Een van de twee grote blokken, Team Harelbeke of Vooruit-Groen, zou kunnen gaan samenwerken met N-VA. En wat doet Vlaams Belang? Alain Top (Vooruit-Groen) of Michaël Vannieuwenhuyze (Team Harelbeke) zijn kandidaten voor de burgemeesterssjerp. Er is ook nog de factor Melissa Depraetere op plaats 2 bij Vooruit-Groen. “Wat als zij meer stemmen haalt dan u?”, trok de moderator zijn stoute schoenen aan op het debat. “Dat moet je Melissa vragen. Er zijn daar echt nog geen concrete afspraken over gemaakt”, repliceerde burgemeester Top.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier