Het gemeenterapport van Diksmuide: Boterhalle driemaal duurder door economische crisis

De Boterhalle wordt bijna drie keer zo duur dan oorspronkelijk geraamd. © repro GUS
Redactie KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

De CD&V van burgemeester Lies Laridon ging na de stembusgang in zee met Idee Diksmuide. Daardoor belandde Vooruit, die daarvoor als SP.A-Open in de meerderheid zat, in de oppositie. Ook N-VA, Groen, Vlaams Belang en een onafhankelijk raadslid maken deel uit van de minderheid. Na het overlijden van schepen Jan Van Acker (Idee Diksmuide) nam partijgenote Katleen Winne zijn plaats in en werd Els Leenknecht gemeenteraadsvoorzitter. Schepen Gaby Verstraete (CD&V) gaf na drie jaar, zoals overeengekomen, zijn titel door aan partijgenote Greet Dever. Thierry Hardy (Vooruit) volgde dan weer Eric De Keyser op. Gemeenteraadslid Claude Vindevogel stapte uit Idee Diksmuide en zetelt als onafhankelijke.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Bij het begin van de legislatuur vatte de meerderheid zijn beleidsplan samen in ‘86 acties voor 8600’. Vijf projecten zullen niet gerealiseerd worden en drie dossiers staan on hold. De terrasbelasting werd afgeschaft, er werden nieuwe fietspaden geopend zoals die in de Schoorbakkestraat en de Rousdammestraat. De Wilgendijk en de Stovestraat zijn heraangelegd. Ook het nieuwe zwembad is geopend en de voetbalspelers van Keiem kregen een kunstgrasveld.

Het stadsbestuur zette ook in op kleinere acties die het verschil maken, zoals een uitbreiding van de dorpsrestaurants, extra activiteiten voor de jeugd tijdens vakanties en een verdubbeling van de subsidiepot voor verenigingen. Belangrijk voor de zorgverlening is het nierdialysecentrum dat het Jan Ypermanziekenhuis startte in het oude zwembad.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De bouw van het sociaal huis en daarboven seniorenflats bij het woonzorgcentrum Yserheem zat in een juridische periode, met als uitsluitsel dat het ruimtelijk uitvoeringsplan herzien moet worden. In het beleidsplan stond voor dat project 4 miljoen euro aan de kant. De uitbreiding van de stedelijke academie Kadens, opnieuw begroot op 4 miljoen euro, zit ook in de koelkast. Enerzijds omdat het ontwerp van de architect niet op de goedkeuring van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (gecoro) kon rekenen en anderzijds omdat de werken mogelijk in aanmerking komen voor extra subsidies via Agion. Het derde dossier is dat van het fietspad in de Jonkershovestraat. Daarvoor stond een half miljoen euro ingetekend, maar dat budget zal niet voldoende zijn omdat na cameraonderzoek blijkt dat de riolen hersteld moeten worden. De bal ligt nu in het kamp van de Vlaamse Milieu Maatschappij.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Ondanks de moeilijke coronaperiode kon het bestuur veel realiseren. De kostprijs steeg wel aanzienlijk door de economische crisis. De Boterhalle wordt bijvoorbeeld bijna drie keer zo duur dan geraamd. Ondergrondse vuilbakken komen er niet, hoewel ze in het beleidsplan stonden. De restafvalbak deed zijn intrede en trok in de zomer maden aan. Het restafval wordt nu om de twee weken opgehaald. Veel extra randparkings kwamen er nog niet bij, maar er kwamen wel signalisatieborden. De oppositie hekelt dat die borden niet goed leesbaar zijn vanuit de wagen. Opvallend was de aandacht voor verenigingen met extra subsidies en de inrichting van nieuwe ontmoetingscentra. De economie in het centrum kreeg met een nieuw premiestelsel een kleine boost. De uitbreiding van Kadens en de bouw van een nieuw sociaal huis met dienstencentrum en seniorenflats laten dan weer op zich wachten. Diksmuide kwam de voorbije periode een aantal keer negatief in het nieuws met onder meer overlast in de stationsbuurt. Er waren dit jaar al een paar grootschalige politiecontroles en de gemeenteraad zette recent het licht op groen voor extra camerabewaking.