Het gemeenterapport van Beernem: Gescoord met nieuw zwembad, tanden stukgebeten op De Notelaar

De bouw van het nieuwe zwembad is met stip de grootste realisatie van het huidige gemeentebestuur. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Na een eerste bestuursperiode van zes jaar scheidden de wegen van CD&V en N-VA. Het blok rond burgemeester Jos Sypré vormde in 2018 een coalitie met Vooruit, toen nog SP.A., en Groen. De impact van die nieuwe constellatie liet zich meteen zien in het bestuursakkoord. Er werd volop geïnvesteerd en de gemeentelijke schulden stegen jaar na jaar. N-VA beukte van op de oppositiebanken bijna elke gemeenteraad in op het financieel beleid van deze coalitie. Of Sypré na 13 oktober opnieuw kiest voor een linkse partner, of zijn lot toch weer verbindt aan N-VA, met kandidaat-burgemeester Gijs Degrande, is nog maar de vraag. Bij de vorige verkiezingen haalde Degrande, momenteel ook Vlaams parlementslid, 200 voorkeursstemmen meer dan Jos Sypré. Eenzelfde resultaat zou na 13 oktober betekenen dat Degrande de burgemeesterssjerp kan overnemen van de huidige burgervader. Anderzijds konden zowel Vooruit met Vicky Reynaert als Jan Vanassche met Groen de laatste jaren een duidelijke stempel op het beleid zetten. Bovendien communiceerde de meerderheid altijd als een collectief en lijken ze goed samen te werken met het grotere blok van CD&V.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

De bouw van het nieuwe zwembad aan de sportsite van Drogenbrood is met stip de grootste realisatie van het huidige gemeentebestuur. De investering van net geen 12 miljoen euro zet de gemeentelijke financiën ferm onder druk, maar lijkt voorlopig alleen maar voordelen te hebben. Behalve een aantal kinderziektes in het begin, kwamen nog geen grotere technische fouten in het gebouw naar buiten. Vorig jaar schreef deze krant in het gemeenterapport dat Beernem met het nieuwe zwembad over een machtspositie zal beschikken, en dat bleek onlangs al het geval. Het bad in Oostkamp moet noodgedwongen de deuren sluiten, waardoor de buurgemeente nu al kwam aankloppen om het Beernemse zwemwater te gebruiken.

De enorme wegenwerken aan de Akkerstraat en Beverhoutsveldstraat gingen van start. Heel wat inwoners en passanten zullen dolgelukkig zijn als de betonnen baan wordt vervangen door een effen asfaltweg met brede fietspaden. Ook elders in de gemeente werden nieuwe fietspaden aangelegd langs verbindingswegen. Dat was een speerpunt van CD&V in de campagne.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De bouw van een nieuw gebouw voor de gemeenteschool De Notelaar uit Oedelem is een van de dossiers waar burgemeester Jos Sypré zich met zijn schepenen de tanden op stuk beet. De coalitie droomde van een nieuwbouw op de site van De Bevertjes, ietsje verderop, en zette daar volop op in. Zowel het subsidiedossier als de plannen waren groots en veelbelovend, al was het uiteindelijk het internaat van De Bevertjes dat roet in het eten gooide. Vooraleer de bouw van start kon gaan, moest dat internaat een nieuwe locatie zorgen. Het bestuur van De Bevertjes zocht lang naar een oplossing, maar vond die niet. Daardoor kunnen de kinderen niet naar een nieuwe locatie en kan de bouw van een nieuwe school niet van start gaan. De gemeente kon niet anders dan een aantal kleine investeringen aan het oude gebouw doen. Die kleine ingrepen lijken op middellange termijn al verloren, want binnen afzienbare tijd moet De Notelaar naar een nieuw gebouw. Anderzijds zette de investering in het nieuwe zwembad ook druk op de gemeentelijke begroting, waardoor het bestuur keuzes moest maken en projecten moest uitstellen.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

De nieuwe coalitie van CD&V, Groen en Vooruit mag terugblikken op een geslaagde eerste legislatuur. Met de belastingverhoging aan het begin van de bestuursperiode oogstte ze heel wat kritiek, maar dat kon de coalitie na een tijdje counteren door uit te pakken met een aantal grote investeringen. Bovendien was die belastingsverhoging volgens de meerderheid nodig, omdat de tarieven sinds 2013 niet meer werden geïndexeerd. De meerderheid verdient enerzijds een pluim voor de realisatie van het zwembad en de opstart van een aantal grote werven langs verbindingswegen voor betere fietspaden. Dat deed het bestuur bovendien op een goed moment aangezien de rente voor leningen bijzonder laag stond. Anderzijds zetten die investeringen de gemeentelijke financiën onder druk en spendeerde de meerderheid volgens de oppositie minder aandacht aan het eigen patrimonium. Onder meer sporthal Den Akker in Oedelem is in slechte staat. Bovendien kwam er nog geen definitieve oplossing voor het verouderde jeugdhuis The Nooddle uit de bus. Dat lijkt een van de grote speerpunten voor de komende verkiezingen te worden.