Het gemeenterapport van Avelgem: Mooie realisaties met Huis aan de Schelde en containerpark
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Na 30 jaar ononderbroken bestuur delfde CD&V in 2018 het onderspit tegen liberale winnaar Gemeentebelangen (36,6 procent). De winnaar ging in zee met het linkse Tandem (27,2 procent) en CD&V belandde in de oppositie. De burgemeesterssjerp was voor Lut Deseyn, die in 2017 het CD&V-schip verliet en de eigen fractie ‘Gemeentebelangen’ (nu gbA-Gemeentebelangen) oprichtte. Met veertien zetelsvormen gbA-Gemeentebelangen (8) en Tandem (6) de meerderheid. De oppositie bestaat uit CD&V (6) en NV-A (1). Vorig jaar raakte bekend dat CD&V onder de nieuwe naam ‘Team Avelgem’ naar de kiezer stapt, dit met lijsttrekker Trees Vandeputte (59). Andere partijen gbA-Gemeentebelangen, Tandem en NV-A trekken met dezelfde lijsttrekker als in 2018 naar de kiezer. Respectievelijk gaat het over burgemeester Lut Deseyn (51), schepen Tom Beunens (45) en gemeenteraadslid Conny Rogie (57). Schepen Erik Vandereecken (Tandem) stopte in 2020 plots met politiek. Hij werd opgevolgd door Sandra Platteau (Tandem). Begin 2023 werd schepen Jules Lampole (gbA-Gemeentebelangen) opgevolgd door Liesje Catreul.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Het gemeentebestuur beloofde vooral in te zetten op mobiliteit, sport en sociale zaken. Veiligheid in het verkeer was een topprioriteit. Er kwamen fietsstraten in de schoolomgevingen,een veilig fietsnetwerk en een circulatieplan. Het Guldensporenpad werd opgeleverd en de rotonde in de Etienne Balcaenstraat werd vervangen door een kruispunt met verkeerslichten. Ook op de gewestwegen van Kerkhove tot in Bossuit zijn heel wat verbeteringen aangebracht zoals verlichte fiets- of wandeloversteekplaatsen.
Een andere realisatie is de centralisatie van alle gemeentediensten in het Huis aan de Schelde. Momenteel rijst wel de vraag: wat met het voormalige gemeentehuis? Houdt de gemeente dit onder Avelgems patrimonium of wordt het aangeboden op de privémarkt? Een vraag die de komende legislatuur zal moeten worden beantwoord. Ook officieel geopend: het recyclagepark. Enkele jaren geleden werden, door onder meer de stijgende energieprijzen, de renovatiewerken van het recyclageparkon holdgezet. Die zijn terug kunnen opstarten en op 23 juli ging het containerpark, in samenwerking met afvalverwerker IMOG, officieel open. Op sportvlak realiseerde het gemeentebestuur een omni-sportveld op de Munkkouter, een Finse piste rond de sporthal en een skatepark.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
De gemeente kocht het aanpalende gebouw links van de oprit van het huidige recyclagepark met de bedoeling daar een nieuwe loods te bouwen voor de technische dienst, maar budgettair is er (momenteel) geen ruimte voor een nieuwe loods. De centralisatie van de technische dienst is dus op de lange baan geschoven. Plannen voor twee fietsverbindingen tussen enerzijds Outrijve en de Etienne Balcaenstraat én anderzijds tussen de Trappelstraat in Waarmaarde en de dorpskern van Rugge gingen niet door. Het Agentschap Natuur & Bos stak er tweemaal een stokje voor.
In 2022 was er dan ook het debacle rond de kerk in Kerkhove. Het gemeentebestuur zou het verouderde gebouw van het ontmoetingscentrum slopen en een nieuw ontmoetingscentrum onderbrengen in de Sint-Amanduskerk. Alleen verkocht de deken het gebouw aan een privé-investeerder waardoor dat plan afsprong en ook het verouderde gebouw niet zal gesloopt worden. Topprioriteit in de volgende legislatuur wordt wellicht het tegengaan van de leegstand in het handelscentrum.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Financieel kan Avelgem mooie cijfers neerleggen. De laatste jaarrekening van Avelgem kleurt groen. Er is voldoende marge uitgebouwd om de komende jaren te kunnen investeren. Daartegenover staat dan weer dat er de afgelopen jaren op sommige projecten is bespaard. De ontmoetingscentra in Waarmaarde en Bossuit werden gesloten of verkocht, de beloofde loods voor de technische dienst werd omwille van budgettaire redenen niet gebouwden ook het project rond de kerk in Kerkhove sprong op het laatste nippertje af. De oppositie is van oordeel dat er de laatste jaren te veel – onnodig – is gespaard.
Met het Huis aan de Schelde en het recyclagepark zijn wel twee mooie projecten gerealiseerd. Wat de leegstand in het handelscentrum betreft, werden er al heel wat inspanningen geleverd. Maar van het beloofde bruisende handelscentrum zelf is momenteel nog weinig zichtbaar. De komende zes jaar zal ook werk moeten worden gemaakt van de rioleringswerken in de Knobbelstraat, Bosstraat, Kaphoekstraat en Langestraat. Volgens burgemeester Lut Deseyn zullen de werken allicht in 2025 kunnen starten.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier