Herbestemming Roterij Sabbe in Kuurne is rond

De roterij is erkend als monument (Foto OV)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De herbestemming van Roterij Sabbe in Kuurne is rond. Zo kan het vlaspark verder ontwikkeld worden. Dat was een van de 40 projecten die het gemeentebestuur deze legislatuur wou gaan uitwerken.

Het gemeentebestuur van Kuurne gaf aan het begin van de legislatuur aan dat ze 40 projecten wilden realiseren tegen het einde van 2025. De verdere ontwikkeling van het vlaspark, met een herbestemming voor de site Sabbe, was er daar een van. Met de definitieve vaststelling daarvan op de laatste gemeenteraad lijkt die alvast rond te zijn.

Sabbe en zonen

Roterij Sabbe is een van de best bewaarde vlasroterijen langs de Leie. In haar bloeiperiode werkten een vijftigtal werknemers er voor Sabbe en zonen, naast eigenwerkers die de rootputten huurden voor hun eigen vlas. Na het plotse overlijden van Gerard Sabbe in 1973, stopte de werking van de roterij.

Sinds 2005 is de site beschermd als monument, met inbegrip van de stoommachine en schoorsteen. In 2018 kocht Gemeentebestuur Kuurne samen met intercommunale Leiedal de site op. Het beschermd monument moet zijn plaats als monument krijgen in het Vlaspark, een open gebied met ruimte voor recreatie, cultuur en erfgoed.

Daarvoor was er echter een herbestemming van de grond nodig via het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Het gemeentebestuur en intercommunale Leiedal maakten daar deze legislatuur dus werk van. Zo vond er op 5 juli 2021 een participatiemoment plaats, waarna er een voorontwerp en later ontwerp werd opgemaakt. Dat ontwerp werd op de gemeenteraad van 28 maart 2024 al voorgelegd.

Definitief

Op de laatste gemeenteraad in Kuurne werd de herbestemming definitief vastgelegd. Schepen van Patrimonium Willem Vanwynsberghe (Burg+) ging door de analyse van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro). “Er zijn in totaal drie bezwaren ingediend”, aldus Vanwynsberghe. “De Gecoro heeft die behandeld en stelde een analyse op.”

“Het gevoeligste punt is het aantal parkeerplaatsen op de site. Er zijn er maximaal 80 voorzien en dat vinden de bezwaarschrijvers te weinig. Het aantal parkeerplaatsen op de site is in het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) per zone vastgelegd. Ik denk dat het zeer belangrijk is dat we niet toezeggen aan meer parkeerplaatsen en de Gecoro geeft ons daarin gelijk. Hoe gaan we dat opvangen? We zullen bij iedere volgende vergunning of herbestemming vragen om een parkeernota of mobiliteitsstudie te maken om te kijken of de gewenste activiteit de draagkracht overschrijdt.”

“Verder is er in het midden van de site is een autoluw plein voorzien. We willen daar een verbinding voor fietsers en wandelaars voorzien tussen Kuurne en de Leie. De kritiek luidt dat er geen conflicten zouden zijn tussen gemotoriseerd verkeer en voetgangers en dat we dat stuk dus niet autoluw zouden moeten maken.”

De volledige gemeenteraad keurde de definitieve vaststelling goed voor de site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier