Helpers Bart Dochy dragen nu zelf de sjerp: “We versterken mekaar”

Vlnr. Koen Meersseman, Bart Dochy en Jeroen Vandromme. © TP
Redactie KW

Bart Dochy flikt het weer in Ledegem: na 18 jaar wordt hij opnieuw burgemeester met grote meerderheid. Nu is het z’n helpers ook gelukt in andere West-Vlaamse plattelandsgemeenten. Wij polsten naar het geheim van ‘Team Dochy’.

“Weet je wat eigen is aan een goed geheim?” Dat het geheim blijft. Gelach laait op in de raadzaal van Ledegem. Bart Dochy ontvangt er ons, samen met z’n luitenanten Koen Meersseman en Jeroen Vandromme. Beiden ondersteunen Dochy in het Vlaams parlement, maar leerden ook van de burgervader die Ledegem al 18 jaar bestuurt met een erg comfortabele absolute meerderheid. Dochy mag er nog eens 6 jaar bij doen, zijn helpers zijn voor het eerst verkozen tot burgemeester: Meersseman in Zonnebeke en Vandromme in Houthulst, beiden ook met een grote absolute meerderheid.

Tussen het volk

“Da’s formidabel hé”, reageert Dochy. “Het gaat niet over een geheim, maar om een manier van aanpakken. Natuurlijk zijn ze allebei top in wat ze doen, daarom heb ik ze ook gekozen als mijn medewerkers. We leren van mekaar.” Dochy is heilig overtuigd van zijn jarenlange bestuursstijl. “Een bijna extreme betrokkenheid en beschikbaarheid. Elk weekend zit ik met heel het schepencollege bijna permanent tussen het volk. Wij komen dus niet pas een maand voor de verkiezingen uit ons kot.”

Oubollig, maar belangrijk

Dochy zweert bij een zitdag. “Dat klinkt oubollig, maar ik vind het belangrijk. Iedereen die wil kan maandagavond bij mij komen en ik voel dat dit gesmaakt wordt. Zelfs mensen van buiten de gemeenten zitten er soms voor advies en vragen. Voor mij is dienstbetoon geen vies woord. In het parlement vinden collega’s dat dit niet meer moet en dat je vanuit Brussel moet regeren. Wij werken van onderuit en willen vertrouwen geven aan lokale besturen.”

Lokaal weefsel

“Vanuit de gemeente organiseren we respect voor het lokaal weefsel: verenigingen, woonzorgcentra, scholen en andere actoren”, stelt Dochy. “De dienstverlening voor ondernemers en burgers proberen we zo goed mogelijk te organiseren en we gaan prat op een ondersteunend vergunningenbeleid. Het betekent dat we de aanvrager beschouwen als partner. We luisteren goed en houden eventueel een voorbespreking, eerder dan op te treden als bevoogdende overheid die allerlei regeltjes oplegt. Natuurlijk kan niet alles, maar we kaderen de aanvraag zo goed mogelijk binnen de wetgeving en omgeving. Wie op die manier werkt, wordt beloond bij de verkiezingen.”

Kruisbestuiving

“We kennen elkaar al lang en babbelen over hoe elkeen iets aanpakt in de eigen gemeente. Dat klankbord is nodig en we leren er ongelooflijk veel uit”, stelt Vandromme. Dat leidt tot kruisbestuiving. “Een banaal voorbeeld: in Houthulst heeft het gemeentelijk infoblad dezelfde achterkant als in Ledegem. Daarop prijken de gezichten van het schepencollege met de contactgegevens. Dat werkt. Koen heeft Houthulst al heel wat geld opgebracht met zijn suggestie van een belasting op masten en pylonen, die hij als schepen van Financiën een paar jaar geleden liet goedkeuren in Zonnebeke. Ik zal hem nog op een etentje trakteren als wederdienst (lacht). Ook eerlijke communicatie is belangrijk. Desnoods wacht je even op de nodige informatie. Het is beter om later de mensen te wijzen waarop het staat in plaats van hen snel iets wijs te maken.”

Van ’s morgens tot ’s nachts

Meersseman werkt al vijf jaar voor Dochy. “Ik leerde al veel op allerlei vlakken. Betrokkenheid en dienstbetoon van ’s morgens tot ’s nachts probeer ik ook te doen, al is dat niet altijd evident. Z’n inzet en gedrevenheid zijn voorbeeldig. We versterken mekaar en bellen elkaar om 23 uur, dat is geen probleem. Onze plattelandsgemeenten worden vaak met dezelfde uitdagingen geconfronteerd, daarover wisselen we wekelijks van gedachten en het leidt tot nieuwe ideeën. Bij Bart leerde ik veel over landbouw en omgeving. In het parlement stellen we vaak vragen die we lokaal krijgen, bijvoorbeeld over landbouwrampen en schadevergoedingen. Zo proberen we meerwaarde te bieden.”

Subsidies binnenhalen

Dochy gaat spreken in de gemeenten van zijn team. Over financiering van landelijke gemeenten, over stikstof, tegen verplichte fusies. “Ook zijn netwerk is een grote meerwaarde”, aldus Meersseman. “Dankzij de input van Bart konden we in Brussel een subsidie binnenhalen voor het eerste inclusief speelplein in Zonnebeke. In Ledegem ligt een multifunctioneel sportterrein dat goed gebruikt werd. We hebben dit nu ook ingericht, met succes. De Jumbo Run die Bart al enkele keren uitnodigde in zijn gemeente, kwam dit jaar voor het eerst naar ons. Wat werkt in Ledegem, werkt vaak ook in Zonnebeke en Houthulst. En omgekeerd.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content