“Heel bezorgd over het regenboogbeleid in Izegem”: LGBTI-organisaties betreuren coalitie met Vlaams Belang

Casa Rosa en çavaria maken zich zorgen over de coalitie met Vlaams Belang in Izegem. © Getty Images
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

LGBTI-organisaties Casa Rosa en çavaria maken zich zorgen over de coalitie met Vlaams Belang in Izegem. “We zijn heel bezorgd over de toekomst van het Izegemse regenboogbeleid onder de nieuwe coalitie.”

Casa Rosa en çavaria roepen het nieuwe stadsbestuur van Izegem op om de ingezette koers voort te zetten. Ze hebben het daarbij over de geleverde inspanningen van inclusie voor LGBTI+-personen. LGBTI+ is een verzamelnaam en staat voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender, Intersekse en alle personen die niet onder één van deze genoemde letters vallen.

“We betreuren dat er nu een coalitie is gevormd met Vlaams Belang, een partij die zich verzet tegen LGBTI+-inclusie”, zeggen woordvoerders Elio De Bolle en Eva Declerck van Casa Rosa en çavaria in een gezamenlijk persbericht. “Door inhoudelijke gesprekken en advies hielpen we een sterk LGBTI+-inclusiebeleid te ontwikkelen, gebaseerd op de visie ‘een stad op mensenmaat laat niemand achter’. Het resultaat was een reeks acties die het welzijn en de veiligheid van mensen in de stad hebben verbeterd. Izegem diende hierdoor als inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten.”

Mensenrechten

De woordvoerders geven aan bezorgd te zijn over de toekomst van het Izegemse regenboogbeleid. “De verkiezingsprogramma’s van STIP+ en Vlaams Belang geven weinig duidelijkheid over hun inzet voor LGBTI+-personen. Bovendien verzette het Vlaams Belang zich in het verleden tegen de regenboogverklaring van de stad. We hopen dan ook dat het nieuwe stadsbestuur, ondanks de partijlijn van Vlaams Belang, blijft bouwen op het sterke fundament dat al gelegd is. Dat Izegem mensenrechten blijft respecteren en werk zal maken van een stad waarin iedereen zich welkom en veilig voelt.”

De nieuwe bestuurders van Izegem gaven op een persconferentie al aan dat er een charter werd ondertekend over ethische thema’s, maar over de inhoud van dat charter is nog niks bekend.