Gouverneur volgt oppositie niet: drie klachten Vooruit Oostende verworpen

Archiefbeeld John Crombez. © BELGA
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het Agentschap Binnenlands Bestuur laat weten dat de drie klachten die Vooruit indiende tegen beslissingen van de gemeenteraad, ongegrond zijn en er geen reden is om op te treden. “De klachten werden lichtzinnig ingediend”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Eind februari stapten John Crombez en Jeroen Soete (Vooruit) naar de gouverneur met drie klachten. Ze verweten de stad onbehoorlijk bestuur en wilden dat de beslissingen werden teruggedraaid. Het Agentschap Binnenlands Bestuur onderzocht dat en liet bij monde van de gouverneur weten dat er geen reden is om maatregelen te nemen tegen (de beslissingen van) de stad.

Budget

Een eerste klacht ging over de verwachte ontvangsten van GAS-boetes in de meerjarenplanning. Oostende verwacht dat die toenemen tot 5 miljoen per jaar en Vooruit noemde dat onrealistisch.

De gouverneur laat weten: “De raming van de ontvangsten komt niet voor als onredelijk of onzorgvuldig. De ramingen kunnen ook aangepast worden in functie van de realiteit.”

Een tweede klacht draaide rond het ziekenhuis AZ Oostende en het onvoldoende budgetteren van 34,4 miljoen euro kosten voor de defusie. Die ook in extremis zouden zijn genomen en zo een hypotheek leggen op de toekomst. Daarover zegt de gouverneur : “De impact op de gemeentelijke financiën lijkt afgedekt. De beslissingen werden niet ‘in extremis’ genomen op een manier die het beleid of ontwikkeling van de financiën nodeloos zou verstoren. Het dossier werd ook voldoende gestoffeerd.”

De derde klacht ging over de stadswaarborg van 25 miljoen euro voor het Kursaal. “Belast nodeloos de financiën en schendt de bevoegdheid van de gemeenteraad”, argumenteerde Vooruit. Daar laat gouverneur Carl Decaluwe weten dat de NV EKO als dochteronderneming van Toerisme niet onderhevig is aan toezicht van de gouverneur en dat er op dit moment nog geen stadswaarborg werd gegeven. Wel voegt hij toe : “Het komt niet aan de NV EKO toe om een stadswaarborg te verlenen maar aan de stad zelf.” De gouverneur laat weten dat er geen schending is van de beginselen van behoorlijk bestuur.

Roekeloos

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) : “Een politieke discussie voer je in de gemeenteraad of onder elkaar. Door met argumenten te komen. Je moet het debat voeren en dat doe je niet door het indienen van klachten. Dan dien je de stad niet want je maakt dossiers en projecten tot onderwerp van een klacht terwijl dat niet hoeft. En dat blijkt ook want de gouverneur geeft hen drie keer ongelijk.”

“Je kunt klacht indienen als je er rotsvast van overtuigd bent, maar hier was het toch vooral onbesuisd en roekeloos. Het was sfeermakerij die nu duidelijk werd teruggefloten.”

John Crombez (Vooruit) : “We gaan niet in beroep tegen de beslissing. Onze zorg is niet weg en we zullen binnenkort wel het debat ten grond voeren in de gemeenteraad. ”

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier