Gemeenteraad van Veurne kent groot verloop: tien verkozenen werden de voorbije zes jaar vervangen

Van links naar rechts vooraan Guido Hoste, Jan Verfaillie, Pascal Sticker, Lies Dezeure, Peter Roose, Anne Dequidt en Celine Mouton, achteraan van links naar rechts Stijn Hommez, Jasper Vandewalle, Marieke Stubbe, Katrien Rabaey, Anja Pillet, Philippe Cochez, Wouter Vanlouwe, Jef Goens, Dirk Kesteloot, Jonas Bel, Elke Depreter, Anneke Soenen, Michèle Note, Matthijs Dekeyser en Joke Jonckheere (algemeen directeur). © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Veurne, zetelen er vandaag nog 11 in de gemeenteraad.

Net zoals in de vorige legislatuur vormden Veurne Plus en CD&V de meerderheidscoalitie. Op de oppositiebanken zetelden N-VA en de nieuwe partij !nspraak. Bij Veurne Plus deed Elise Sticker, die als vijfde verkozene 529 voorkeurstemmen behaalde, afstand van haar mandaat ten voordele van haar vader Pascale Sticker, omdat de wetgeving niet toestaat dat in casu vader en dochter allebei zetelen. Zo schoof ook Elke Depreter als opvolgster een plaats op.

Gemeenteraadsvoorzitter Jef Goens (CD&V) nam 31 januari 2021 ontslag en sloot hiermee zijn politieke carrière af. “Ik blik terug op een interessante periode in mijn leven, maar het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven”, zei Jef op zijn laatste gemeenteraad.

(lees verder onder de tabel)

“Twintig jaar aan ‘politiek doen’, is een werkwoord. Het is verantwoordelijkheid nemen en krijgen. Twaalf jaar en acht maanden was ik schepen met als voornaamste bevoegdheden toerisme, jeugd en cultuur. Ik was ook 5 jaar en 4 maanden voorzitter van de gemeenteraad en 2 jaar gemeenteraadslid. Het waren 20 boeiende jaren, met veel toffe contacten, ik heb veel geleerd, we hebben veel samen gerealiseerd: nieuwe verkavelingen, nieuwe industriezones… Maar het was ook 20 jaar vergaderen, veel weg zijn van huis, met 200 gemeenteraden, 630 schepencolleges, 200 voorvergaderingen, 200 bestuursvergaderingen, bewonersplatforms, commissies.. Het waren 20 interessante jaren met een ‘visie voor Veurne’: doelgericht werken, opkomen voor alle Veurnaars, over de partijgrenzen heen…”

Comeback

CD&V-raadslid Lies Dezeure nam het voorzitterschap van de gemeenteraad over van Jef en ze kweet zich met haar bekende politieke gedrevenheid van haar taak tot ze in mei 2022 tot eind 2022 forfait moest geven wegens ziekte. Daarna diende Lies haar ontslag in, om persoonlijke redenen. Sinds eind mei 2022 kreeg Remi Vanhee een tijdelijk zitje op de CD&V-banken in de gemeenteraad, tot hij ontslag nam omdat hij verhuisde.

In januari 2023 volgde CD&V-raadslid Anja Pilet Lies Dezeure op als voorzitter van de gemeenteraad. Door het ontslag van Jef Goens kwam er ook een nieuw zitje voor een CD&V-raadslid vrij. Dat was voor Isabelle Verlodt. Aloude bekende Boudewijn Meesschaert maakte een onverwachte politieke comeback en volgde Anja Pilet op als gemeenteraadslid. Het politieke engagement van Boudewijn was echter niet nieuw.

“Het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven” – Jef Goens

“In 1994 polste het toenmalige Veurnse CVP-bestuur of ik interesse had in de gemeenteraadsverkiezingen”, herinnert hij zich. Dat was de start van zijn politieke carrière, en hoewel hij sinds 2006 niet meer in de gemeenteraad zetelde, bleef hij het politieke reilen en zeilen op de voet volgen. Bij Veurne Plus nam schepen Celine Mouton in augustus 2021 ontslag toen ze met haar gezin om professionele redenen naar het buitenland verhuisde. Jonas Bel volgde haar op als schepen.

Bij !nspraak gaf Jasper Vandewalle in augustus 2020 zijn ontslag omdat hij naar Koksijde verhuisde. Diezelfde maand besliste Stijn Hommez (!nspraak) om verder te zetelen als onafhankelijk raadslid. Bij N-VA gaf raadslid Matthijs Dekeyser 1 april 2020 zijn ontslag omdat hij verhuisde. Herbert Clarebout volgde hem op. Omdat de afwezigheid wegens ziekte van Katrien Rabaey (N-VA) alsmaar werd verlengd, nam Bart Goudeseune eind oktober 2021 haar plaats in. Eind februari 2024 kondigde N-VA-fractievoorzitter Marieke Stubbe haar ontslag aan. Zo kreeg Bart Goudeseune een vaste plek als gemeenteraadslid en werd Lut Vanholme aangesteld als tijdelijke opvolger voor Katrien Rabaey.

Jef Goens zwaaide af.
Jef Goens zwaaide af. © MVO

Een beetje met pijn in het hart neemt Marieke Stubbe (48) afscheid. “Mijn politieke carrière startte in 2012. Die bewuste keuze was gebaseerd op mijn idee dat sociaal engagement en Vlaamsgezindheid perfect hand in hand kunnen gaan. Altijd heb ik geijverd voor een goede verstandhouding met alle partijen, want we moeten Veurne over alle partijgrenzen heen tillen! Ik ben mijn hart gevolgd, ben hertrouwd en woon nu net over de Franse grens, in een oase van rust. Maar mijn hart blijft in Veurne, want door mijn werk ben ik er meer dan thuis!”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten