Gemeente Kortemark koopt voormalig politiekantoor

Het voormalige politiekantoor in de Stationsstraat gaat binnenkort tegen de vlakte. Het is de bedoeling dat Kortemarkenaren daar binnenkort weer de Krekebeek zien stromen. (foto JDK)
Redactie KW

De gemeente Kortemark gaat het gebouw van het voormalige politiekantoor in de Stationsstraat aankopen. Dat heeft de gemeenteraad van maandag 18 maart beslist. De aankoop past in de gemeentelijke plannen met het project van groenblauwe dooradering. Het gebouw zal gesloopt worden.

In mei 2020 stak de wijkpolitie van Kortemark de Stationsstraat over. Het voormalige politiekantoor werd verlaten en de wijkagenten namen hun intrek in een eigen ruimte in het gemeentehuis. In oktober 2021 besliste de politieraad om het leegstaande gebouw te verkopen. Het gebouw werd meermaals te koop aangeboden, maar er bleek geen interesse.

Aan de verkoop hingen ook enkele voorwaarden vanuit de Vlaamse Milieumaatschappij vast, aangezien het pand vlakbij de ondergrondse koker van de Krekebeek is gebouwd. Dat kan mee de geringe interesse verklaren. Het pand wordt geschat op een waarde van 250.000 euro. De Gemeente Kortemark werd geselecteerd voor het project Groenblauwe dooradering 2.0 van de Vlaamse Gemeenschap, kaderend in de zogenaamde Blue Deal van de regering. Dit initiatief zet in op de ecologische samenhang van grote aaneengesloten gebieden met kleinere fragmenten in of nabij de bebouwde ruimte.

Het draagt bij aan de biodiversiteit, maakt ruimtes klimaatbestendig en bevordert de leefkwaliteit en het welzijn van de bewoners door deze gebieden en fragmenten te verbinden en toegankelijk te maken. Kortemark heeft in het geselecteerde projectvoorstel het plan opgevat om de Krekebeek in het centrum van de gemeente opnieuw open te leggen. Het slopen van het voormalige politiekantoor past ook in die voornemens, net als de sloop van de oude technische loods achter het gemeentehuis, die momenteel volop bezig is.

De sloop van de garageboxen naast het gemeentehuis is voorzien voor de eerstkomende weken. Het project van de groenblauwe dooradering zal ook in woord en beeld worden toegelicht tijdens het familie-evenement Putten Vol Pit op zondag 5 mei in De Krekemeersen.

(JDK)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier