Gemeente Koksijde keurt restauratie en herbestemming Loods Degeyter op site Ten Bogaerde goed

Abdijsite Ten Bogaerde. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de gemeenteraad van Koksijde werd maandagavond 29 april het bestek en de raming voor de restauratie en herbestemming van Loods Degeyter goedgekeurd. Het ontwerp is opgesteld door Callebaut-Architecten & Partners uit Drongen. Dit plan maakt deel uit van het grote inrichtings- en vernieuwingsproject van de site Ten Bogaerde.

De restauratie houdt een herbestemming in, waarbij in de Loods Degeyter een nieuwe tentoonstellingshal zal worden gebouwd, een soort ‘box in the box’. De raming bedraagt net geen 2,5 miljoen incl. btw. De nieuwe tentoonstellingsruimte zal voldoen aan de strenge normen voor de presentatie van fragiele en kostbare stukken, zelfs voor de presentatie van de grisailles. Doel van die ruimte is om aan de hand van de mooiste stukken de geschiedenis van de Duinenabdij te evoceren.

Topstukken

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Hier zullen we de topstukken van onze collectie kunnen onderbrengen, en ze op een goede geklimatiseerde manier kunnen bewaren. Dit is een goede investering, en een mooie realisatie na de restauratie van Kunstencentrum De Schuur, het ombouwen van de abdijhoeve tot restaurant en de varkensstal tot brouwerij!”

Schepen Stéphanie Anseeuw voegde eraan toe: “Het rijke patrimonium van de Duinenabdij is echter door de tijd heen verspreid geraakt. Stukken ervan bevinden zich vandaag onder meer in het Grootseminarie, het Bisdom, de Stadsbibliotheek, het Rijksarchief en musea in Brugge, in de St-Walburgakerk en de St-Niklaaskerk in Veurne … Stukken met een meerwaarde die zeker relevant zijn om op te nemen in de toekomstige presentatie op Ten Bogaerde en een troefkaart naar de uitwerking van een dynamisch presentatiebeleid in de nieuwe tentoonstellingsruimte.”

Bruikleen

“Heel wat stukken die in aanmerking komen voor bruikleen, evenals een aantal minder bekende stukken. Daarom willen we met het Grootseminarie een samenwerkingsovereenkomst aangaan met afspraken inzake het bruikleen, voor een periode van 8 jaar, die kan worden verlengd. De overeenkomst houdt in dat het bruikleen van de werken zelf kosteloos is. De gemeente Koksijde financiert de conservatie- en restauratiebehandeling van de in bruikleen gegeven stukken voor de presentatie op Ten Bogaerde.”

“De gemeente Koksijde ondersteunt het Grootseminarie door de expertise van het team van het Abdijmuseum te delen bij onderzoek, conservatie en restauratie van het erfgoed van de Duinenabdij. Beide partijen beloven elkaar te ondersteunen bij het ontsluiten van het erfgoed.”

Niet akkoord

N-VA-oppositieraadslid Sander Loones opperde zijn bedenkingen: “Het gaat hier zeker om een opwaardering van de site, maar we gaan niet akkoord met de herbestemming! Het zou beter zijn dat de collectiestukken dicht bij de ruïnes blijven!”

Burgemeester Vanden Bussche repliceerde: “Ten Bogaerde is onze tweede Duinenabdij! Dit zorgt voor een revival van onze Duinenabdij, die wetenschappelijke faam heeft! Bezoekers zullen hier topstukken zien in authentieke gebouwen, terwijl ze een mooi bewaard landschap kunnen aanschouwen! We onderhandelen ook met Erfgoed om aan de linkerkant in het pand een lift te installeren voor een betere toegankelijkheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier