Gemeente Deerlijk zoekt ontwerper buurthuis

De schepenen Matthias Vanneste en Regine Rooryck aan het buurthuis Sint-Lodewijk. © DRD
Redactie KW

De gemeenteraad zette unaniem het licht op groen voor het aanstellen van een ontwerper voor de nieuwbouw van een polyvalent buurthuis in Sint-Lodewijk. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 183.000 euro.

De gemeente Deerlijk kocht in september van vorig jaar voor 250.000 euro het buurthuis Sint-Lodewijk in de Pladijsstraat aan.

“Vanuit de vrije basisschool in Sint-Lodewijk is er nood aan extra lokalen”, verduidelijkt schepen van Patrimonium Regine Rooryck (CD&V). “Omdat zowel de school als de gemeente op ongeveer dezelfde locatie een nieuw gebouw willen optrekken, wordt de mogelijkheid bekeken om één gebouw te realiseren dat aan de noden van beide partijen kan tegemoetkomen.”

Samenwerkingsakkoord

“Het is de bedoeling dat de gemeente er een nieuw project zal realiseren. De gemeente blijft eigendom van het gebouw en zal het via een samenwerkingsakkoord verhuren aan de school. Op vraag van raadslid van oppositieraadslid Filip Terryn (N-VA) antwoordde schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open VLD) dat er al een scenario met multifunctionele klaslokalen is uitgewerkt.

“De nodige ruimtes zijn gekend. De concrete invulling is werk voor de ontwerper. Voor de overeenkomst op financieel vlak en het gebruik zullen er goede afspraken gemaakt worden tussen beide partijen.”

Laagste schuld

Alle partijen waren het ook eensgezind over de rekening van 2023. “We voeren een transparant en degelijk financieel beleid in Deerlijk en willen dat verder behouden”, stelde schepen van Financiën Philip Ghekiere (Open VLD). “In 2023 realiseerden we een positief saldo op de rekening van ongeveer 4 miljoen euro. Tegelijk werd 5 miljoen geïnvesteerd en werd de leningsschuld verder afgebouwd tot het historisch lage bedrag van 384 euro per inwoner. Ter vergelijking: het gemiddelde voor West-Vlaanderen is hoger dan 1.400 euro per inwoner.”

“De financiële buffer van de gemeente Deerlijk bedroeg eind vorig jaar 6,7 miljoen euro. Wij willen alle plannen uitvoeren en afwerken zonder bijkomende belastingen. De burger betaalt al genoeg”, klinkt het vastberaden.

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier