“Foute Fuif voor goede doel werd vooral een foute boel”: gemeente wordt gebrek aan deontologie verweten

Een beeld van een vorige fuif voor het goede doel, toen er wel nog winst was. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

In november vond in MEC Staf Versluys de bekende Foute Fuif voor het goede doel plaats. “De vlag dekte de lading absoluut niet”, aldus Bruce Verburgh van 8450anders, die het gemeentebestuur een gebrek aan deontologie verwijt. “Men wist vooraf dat er geen opbrengst zou zijn en er werd zelfs geen goed doel bepaald.”

Volgens Bruce Verburgh blijkt dat een kleine 2.700 euro belastinggeld naar het event, ooit bedacht door voormalig gemeentesecretaris Yannick Wittevrongel en huidig algemeen directeur Jan Eerebout, is gegaan. “De kosten wogen niet op tegen de inkomsten. En toch blijft het gemeentebestuur de organisatie aan het goede doel toeschrijven. Wij vinden dat getuigen van weinig deontologische feeling.”

Voorkeursbehandeling

Verburgh hekelt in een adem ook de manier waarop de verenigingen werden aangeduid, die op de fuif voor de drankverkoop mochten instaan. “Dat is niet gebeurd via een oproep naar alle erkende Bredense verenigingen, nochtans een principe dat bij andere activiteiten gehuldigd wordt. Begrijpelijk als je weet dat de verenigingen in dat geval 500 euro mochten bijschrijven op hun rekening.

Neen, in dit geval werden met de Orde van de Kloeffe en het Bredens Carnaval Comité twee carnavalsverenigingen aangesproken. De eerste is een Oostendse (!) vereniging, de tweede op het ogenblik van de fuif nog geen erkende vereniging.” Dat de Foute Fuif geen cent opbracht voor het goede doel, ontkent cultuurschepen Alain Lynneel niet. “Amper drie weken voor de fuif kregen we van de externe organisator, die de vorige edities voor zijn rekening nam, het laconieke bericht dat hij de organisatie niet meer zag zitten.

Vaste afspraak

We hadden toen twee opties: zelf de mouwen opstropen en proberen er het beste van te maken of de fuif afgelasten. In dat laatste geval zouden we als gemeentebestuur ongetwijfeld het verwijt hebben gekregen te moeten besparen om het nieuwe zwembad te betalen. We hebben uiteindelijk voor de eerste optie gekozen, in de wetenschap dat de extra kosten aan onder meer security ons een financiële strop zouden opleveren. Maar we wilden de fuif toch laten doorgaan, al was het maar omdat het een vaste afspraak is voor honderden Bredenaars.”

“Wat de medewerking van de twee carnavalsgroepen betreft, ook hier speelde de tijd in ons nadeel. We moesten snel schakelen en mensen vinden die ervaring hebben met de baruitbating. Tijd voor een uitgebreide rondvraag was er gewoon niet. En voor alle duidelijkheid, vroeger kreeg bijvoorbeeld Volley Bredene 1.000 euro voor zo’n avondje werken. Nu hebben we die bijdrage verdeeld over De Kloeffe en BCC.

Volgend jaar opnieuw

Wat intussen zeker is, is dat we de Foute Fuif in de toekomst weer helemaal zelf zullen organiseren. En hopelijk kunnen we er dan ook enkele lokale verenigingen bij betrekken, ook al besef ik dat dit vandaag niet meer evident is. Heel wat verenigingen bedanken doorgaans voor de eer. Het zou ook mooi zijn wanneer we ook ons gemeentepersoneel opnieuw zouden kunnen engageren voor de Foute Fuif, vooral omdat het idee ooit ontsproot op het gemeentehuis. Hoedanook, volgend jaar komt er zeker weer een Foute Fuif, deze keer weer mét centen voor een goed doel”, besluit Lynneel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier