“Er komt een uitdagende periode en er zullen keuzes gemaakt moeten worden”: Gemeenteraad Zulte buigt zich over meerjarenplan

Op de afgelopen gemeenteraad van Zulte werd voor de laatste keer een aanpassing goedgekeurd aan het meerjarenplan van 2020 tot 2025. De gemeente blijft investeren in tal van projecten maar de oppositie maakte zich zorgen over de stijgende schuldgraad. “We hebben tien jaar onze schuld afgebouwd, ooit moet die weer eens stijgen”, suste schepen van Financiën Olivier Peirs.
Elke gemeente moet elke zes jaar een plan opmaken met alle plannen en de daarvoor voorziene budgetten voor de komende periode. Die valt niet volledig samen met de bestuursperiodes en het huidige plan loopt nog tot eind dit jaar. “In theorie zou 2025 een overgangsjaar zijn maar omdat we met onze bestuursmeerderheid aan de macht bleven, kunnen we het voorziene programma gewoon verder uitvoeren”, zei burgemeester Simon Lagrange. “We maken meteen een doorstart.”
Halve crisis
Eind dit jaar komt een nieuw meerjarenplan voor 2026 tot 2031. Op de afgelopen gemeenteraad moest de aangepaste begroting goedgekeurd worden voor het jaar 2025. Schepen van Financiën Olivier Peirs (Open Zulte) benadrukte voorafgaand dat we in onzekere tijden leven.
“Mondiaal zijn we half in crisis”, aldus de schepen. “In onze gemeente zijn er door de hoge indexeringen allerlei kosten gestegen maar niet in verhouding tot onze ontvangsten. Daarnaast houdt men vanuit Vlaanderen meer de knip op de uitgaven en komen er minder subsidies.”
“Tegelijk blijven de gemeentelijke belastingen en roerende voorheffingen gelijk en onder het Vlaams gemiddelde, net als de schuldgraad per inwoner. Er komt een uitdagende periode en er zullen keuzes gemaakt moeten worden, maar we kunnen nog steeds verder investeren.”
Investeringen
Die investeringen zijn alvast talrijk en werden uitgebreid toegelicht door de bevoegde schepenen. Een greep uit wat dit jaar nog op het programma staat: het verder afwerken van de nieuwe jeugdlokalen op domein De Raveschoot, het opstarten van de renovatie van de Guldepoort, een studie voor de bouw van een opslagruimte voor verenigingen, de bouw van de nieuwe fietsersbrug over de Leie, de gemeentelijke overname van kinderopvang Lyloo en nog veel meer.
Een som van 860.000 euro wordt alvast voorzien voor het aanleggen van een groenzone achter de site van Lys Yarns. In totaal plant de gemeente voor 2025 nog ruim twaalf miljoen euro aan investeringen.
Oplopende schulden
Oppositiefractie CD&V/N-VA maakte zich echter zorgen over de oplopende schulden van de gemeente. “Tussen 2020 en 2027 zullen de schulden verdubbeld zijn”, zei raadslid Ward Baeten (N-VA). “Ik heb begrip voor de bijzondere tijden waarin we leven, maar ik ben benieuwd naar het komende meerjarenplan en hoe de kosten structureel onder controle gehouden zullen worden.”
Luc Roggeman (Vlaams Belang) riep op tot realisme. “Met mijn fractie verzetten we ons tegen nutteloze projecten zoals fietsersbruggen, Mariagrotten of het Huis Meheus. Laat ons de noodzakelijke investeringen doen en geen zaken die enkel dienen om de gemeente aan de buitenkant mooier te doen lijken.”
Schepen Peirs probeerde de oppositie te sussen: “Van 2013 tot 2023 hebben we tien jaar lang enkel de schuld afgebouwd. Op een bepaald moment komt terug een stijging, maar onze schuldgraad blijft onder het Vlaams gemiddelde. Onze investeringen blijven hoog, maar duurzaam. Met moderne technieken in onder meer de sporthal, de gemeenteschool en op domein De Raveschoot, hopen we in de toekomst de energiefactuur te verlagen.”
De aanpassing van het meerjarenplan werd uiteindelijk goedgekeurd, CD&V/N-VA onthield zich.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier