Enkel N-VA vraagt burgemeester Francesco Vanderjeugd stap opzij te zetten: “In het belang van de algemene gemeentewerking”

Jan Depla vroeg de burgemeester een stap opzij te zetten in het belang van de algemene gemeentewerking. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

In Staden vroeg raadslid Jan Depla (N-VA) tijdens de gemeenteraad aan burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) om tijdelijk een stap opzij te zetten nadat deze week bekend werd dat de burgemeester voor de rechtbank moet verschijnen omwille van mogelijke belangenvermenging bij een aantal vastgoedtransacties. De burgemeester ging daar evenwel niet op in.

“Nadat we twee jaar geleden het verslag van Audit Vlaanderen konden inkijken, waarin sprake was van een schijn van partijdigheid en belangenvermenging, vroegen we samen met de collega’s van CD&V aan de burgemeester om een deel van zijn bevoegdheden waaronder ruimtelijk ordening in te leveren. Daar is de burgemeester toen niet op in gegaan. Na de dagvaarding die de burgemeester deze week kreeg om voor de rechter te verschijnen, blijven we ervan overtuigd dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Een eventuele veroordeling zou niet alleen een zware domper voor de burgemeester zijn, maar zou ook negatief afstralen op onze gemeente en op de politiek in het algemeen. Als politici moeten we er juist voor zorgen dat de burgers vertrouwen hebben in de politiek. Daarom vragen we aan de burgemeester om tijdelijk een stap opzij te zetten en dit in het belang van de algemene gemeentewerking.”

Reactie Vanderjeugd

“Ik snap dat u de vraag herhaalt, maar ik zal hetzelfde blijven herhalen wat ik begin deze week gecommuniceerd heb, namelijk dat ik me zal blijven inzetten om de inwoners van deze gemeente tot nader order te blijven dienen”, antwoordde de burgemeester. WESTAON en CD&V, de overige oppositiepartijen, kwamen niet tussen omtrent de doorverwijzing van de burgemeester en repten er ook met geen woord over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier