Energie- en klimaatpact ter discussie: “We tekenen geen blanco cheque”
Opnieuw pittige discussies op de Zonnebeekse raadszitting zonder publiek en pers en dit tot groot ongenoegen van de oppositie.
Voor het afwerken van de agenda kwam de vraag van de oppositiepartijen InSamenSpraak, N-VA en Lijst Passendale waarom de zitting niet kon bijgewoond worden door publiek en pers. Raadvoorzitter Nele Dejonghe(#team 8980) motiveerde de beslissing wegens advies van de preventie.
“Alle regels zijn opgeheven en in alle andere gemeente is er wel publiek en pers. Waarop baseren jullie zich? Is er iets te verbergen misschien?“, klonk het op de oppositiebanken. De raadsvoorzitter verklaarde dat de volgende zitting wel met pers en publiek zou zijn.
Groot discussiepunt was het goedkeuren van het lokaal energie- en klimaatpact en het burgemeesterconvenant 2030. “Het ondertekenen houdt in dat de gemeente tegen 2030 niet minder dan 40% minder broeikasgassen wil uitstoten gecombineerd met binnen de 2 jaar een klimaatplan uit te werken,” aldus milieuschepen Sabine Vanderhaeghen ( # team8980).
Koen Descheemaeker ( N-VA) vroeg om welke gassen het ging en peilde naar de huidige uitstoot. Een antwoord kwam er echter niet. “Het klinkt allemaal mooi, maar hebben jullie dit echt bekeken. Jullie hebben geen flauw idee van de situatie.”
Raadslid Luk Hoflack ( InSamenSpraak) vulde aan: “We moeten nu iets ondertekenen waarvan we niet weten hoeveel het gaat kosten. We zitten hier om de burgers te beschermen. Het geld is er gewoon niet. We zouden iets beloven waarvan we zeker weten dat het niet lukt.”
Raadslid William Doom (Lijst Passendale) vulde aan: “Er valt hier niet te kiezen, er is gewoon niets.” Ook N-VA poneerde geen blanco cheque te willen tekenen. Bij de vraag naar specifieke plannen viel enkel de naam van zonnepanelen. Bij de meerderheid ontstond er enige aarzeling om het punt af te voeren maar het werd ten slotte toch goedgekeurd door de meerderheid.
Arbeidsreglement en camerapolicy
Voor de derde maal kwam dit punt op de agenda. Raadslid Jens Six ( N-VA) vroeg een rechtzetting omdat in de vorige gemeenteraad gezegd werd dat het niet op punt stond wegens zijn agenda. “Ik wilde helpen maar werd gewoon te laat gevraagd en dan wordt alles in mijn schoenen geschoven.”
Schepen Jan Vandoolaeghe excuseerde zich lichtjes voor het zogezegde misverstand. Het was schepen van mobiliteit Koen Meersseman die de punten toelichtte. Dat vonden de raadsleden Luk Hoflack en Koen Descheemaeker ongehoord. “Een schepen moet zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Het is daarbij niet de eerste keer. We bewonderen je moed maar u laat zich gebruiken. Als een schepen naar de zitting komt moet hij voorbereid zijn en zijn dossiers kennen.”
Na een boeiende gedachtewisseling tussen Jens Six ( N-VA) en Koen Meersseman ( #team 8980) werd het punt voor de derde keer uitgesteld.
Markt Geluveld
Voor de vernieuwing van de markt Geluveld werd 50. 000 euro uitgetrokken en werd gevraagd aan het hoofd van de groendienst een plan uit te tekenen. Het idee kon op bijval rekenen maar de uitwerking minder. “We willen het plan nog uitgebreider en vrezen dat 50.000 euro te weinig zal zijn. We vragen ons ook af of er een onderzoek is gebeurd.”
Koen Descheemaeker vond het alvast niet de goede manier van werken. “Het diensthoofd heeft zijn werk gedaan maar je hebt hem naar de oorlog gestuurd zonder wapens. Je hebt voor dergelijke realisatie een deskundige nodig anders wordt het amateuristisch. Daarbij vragen we eerst alles door te spreken met de Gecoro en de mobiliteitscommissie.”
Burgemeester Sioen zei dat het maar een voorontwerp is dat nog verder moet uitgewerkt worden. Het is een ontstaan van een plan. De commissies zullen geraadpleegd worden en ook een raming zal opgesteld worden. (NVZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier