Eén verkozene vervangen in gemeenteraad van Mesen de voorbije zes jaar: rustige standvastigheid

De gemeenteraad bij de installatie begin 2019 met v.l.n.r. Evelyne Wybo, Kristof Veramme, Maïté Hellem, Kim Develter, burgemeester Sandy Evrard, toenmalig algemeen directeur Patrick Florisoone, Melanie Verdru, Alien Lippinois, Guy Tancré en Chantal Ghesquière. © Eric Flamand EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de negen kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Mesen zetelen er vandaag nog acht in de gemeenteraad.

De gemeenteraad die begin 2019 geïnstalleerd werd in Mesen ziet er vandaag nog steeds hetzelfde uit. Op dat moment was de enige wissel namelijk al gebeurd. Katelijn Poissonnier raakte wel verkozen op de lijst van Respect!, maar stond meteen haar zetel af aan partijgenote Evelyne Wybo. Alle raadsleden bleven de voorbije zes jaar trouw op post.

In vergelijking met het begin van deze legislatuur was het pensioen van algemeen directeur Patrick Florisoone het grootste nieuws. Patrick vormde dan ook veertig jaar een politieke tandem met burgemeester Sandy Evrard, die nu zowat dertig jaar in de politiek zit en de voorbije 23 jaar burgemeester was van Mesen. “Komen er nog geen fusies, dan worden dit mijn laatste zes jaar”, stelt Evrard. “Ik hoop natuurlijk als burgemeester. Maar in politiek weet men nooit wat er kan gebeuren. Als ik schepen zou worden, dan is de cirkel ook rond, want ik was zeven jaar lang schepen bij de start van mijn politieke loopbaan.”

Ondertussen werd binnen MLM, de partij van de burgemeester, Maxime Liefooghe de nieuwe voorzitter. “Wie weet wordt mijn petekind ooit wel de nieuwe burgemeester van Mesen”, aldus Sandy Evrard.

Nieuwe directeur

Het was niet zo makkelijk om een nieuwe algemeen directeur aan te stellen in Mesen. Uiteindelijk werd het Heidi Malengier. Nog opvallend: van de zeven medewerkers op het stadhuis zijn er zes vrouwen. Sandro Delaere is de enige man en de eerste communicatieverantwoordelijke van de stad Mesen. Daarnaast is hij ook ambtenaar burgerzaken.

Na de gemeenteraadsverkiezingen verlaten Kim Develter, Chantal Ghesquière en Guy Tancré de politiek. Kim Develter werd zes jaar geleden meteen schepen. “Een aantal bevoegdheden die ik kreeg, lagen in de lijn van mijn interesses, zoals toerisme en sport, en mijn job als leerlingenbegeleider in het VTI Ieper. Ik ben ontzettend trots op ons uitkijkpunt op onze Sint-Niklaaskerk. En ook op de stadswandeling. We kregen daarvoor van overheden als Westtoer voldoende steun. Ook bij het Regionaal Landschap Westhoek laat ik alleen maar vrienden achter.”

Verfrissende ideeën

Guy Tancré stopt omwille van gezondheidsredenen en Chantal Ghesquière staat graag haar plaats af aan mensen die jonger zijn en klaar staan met verfrissende ideeën. Chantal zetelde in de Mesense gemeenteraad van 2012 tot 2024 voor MLM. “Ik ben er zeker van dat we opgevolgd zullen worden door mensen die enthousiast zijn en zullen meewerken aan een goed beleid voor de Mesenaars”, aldus Chantal.

Opvallend in heel het verhaal is de rol van de oppositie. Zowel Kristof Veramme als Evelyne Wybo gingen de voorbije zes jaar in zowat alle gevallen akkoord met de beslissingen van het schepencollege. “Af en toe wordt ook één van onze voorstellen uitgewerkt en dat duidt toch op een goede samenwerking”, stelt Veramme.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten