Een komen en gaan in de raad in Bredene

De gemeenteraad op het moment van de installatievergadering in januari 2019. Ook algemeen directeur Yannick Wittevrongel, rechts van de burgemeester, is intussen met pensioen. © Jeffrey Roos
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 25 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Bredene, zetelen er vandaag nog 14 in de gemeenteraad.

Toen we in deze krant een jaar geleden een eerste gemeenterapport opstelden, was het al een opvallende vaststelling: nooit eerder was er zo’n komen en gaan van raadsleden. Niet op zijn minst bij Vooruit, met 15 zetels de absolute schrokop na oktober ‘18. Maar ook de andere partijen zagen raadsleden om de meest uiteenlopende redenen vertrekken. Om bij Vlaams Belang zelfs te eindigen met drie lege zetels…

Het was in de gemeenteraad de voorbije vijf jaar een af en aan van raadsleden. Om diverse en soms erg begrijpelijke redenen, maar je kunt er niet omheen dat deze generatie raadsleden niet heeft uitgeblonken in vastberadenheid.

Campagne tegen pesten

Enkele van de vertrekkers bij Vooruit waren weliswaar vooraf aangekondigd. Met Eddy Gryson en Kristien Vanmullem was doorgesproken dat ze een halve legislatuur als schepen zouden zetelen. Voor Eddy Gryson werd het een definitief afscheid, Vanmullem werd gemeenteraadslid.

Jong talent Oona Wyns, die in 2018 de nationale media haalde met een opmerkelijke campagne tegen pesten en door toenmalig nationaal SP.A-voorzitter John Crombez prompt in het Jong Socialisten-bestuur werd gedropt, hield het in 2020 al voor bekeken.

“Ik stapte als 15-jarige in de politiek en kreeg ontzettend veel kansen. De laatste jaren bleef ik niet gespaard van ongeluk, zowel op emotioneel als fysiek vlak”, verwees ze naar de schoolvriend, die na jarenlang gepest te zijn uit het leven stapte. Een drama dat de aanleiding vormde voor haar antipest-campagne. “Ik verwerkte het allemaal met een kwinkslag, maar ik moet bekennen dat ik er meer door afzag dan ik zelf wilde toegeven”, verklaarde ze haar snelle en onverwachte afhaken.

Pijnlijk afscheid

In 2023 nam Vooruit afscheid van trouwe soldaten Kimberly Rousselle, die voor een jaar richting USA vertrok (waar haar man, een militair, een opleiding volgde) en Evelyn Vermont, die om familiale redenen een punt achter haar politieke leven zette.

In 2024 moest Vooruit ook het afscheid van Daisy Hoste, opvolger van Eddy Gryson als schepen, incasseren. Hoste nam langere tijd een medische time out, maar wierp uiteindelijk toch de handdoek. Op haar socials schreef ze toen: “Jonge mama en liefdevolle partner, zelfstandig jobcoach, schepen en ambitieus willen zijn in het belang van Bredene: het zijn een aantal rollen te veel om te vervullen, hoe graag ik het ook had gewild. In het belang van mijn gezondheid en mijn gezin kies ik dan ook om een stap achteruit te zetten in de politiek.”

Opmerkelijk was dat ze opgevolgd werd door Nathalie Vanden Eeden, in 2018 nog kandidaat voor SP.A maar intussen op de lijst van Alternatief24. Vanden Eenden was de eerste nog beschikbare opvolger bij Vooruit. Het verlies van een zetel zorgde bij haar eedaflegging begrijpelijk voor zure gezichten op de meerderheidsbanken.

Bolwassing

Net zo markant was het ontslag van Koen Uittenhove (Groen). Officieel omwille van persoonlijke redenen, maar in de coulissen werd nauwelijks verholen dat zijn afscheid mee ingegeven was door de publieke bolwassing die burgemeester Vandenberghe hem had gegeven toen Groen haar kar keerde in het zwembaddossier.

Nog een bijzonder moment was het vertrek van Ann Bryon, die eerder partijgenoot Anthony De Zutter was komen vervangen. Beide liberalen waren verkozen vanop de N-VA/Open VLD-kartellijst. Toen Bryon dit jaar afscheid nam van de raad, werd ze vervangen door N-V’er Cindy Depoorter, waardoor Open VLD van het politieke toneel verdween.

Ook N-VA zag een boegbeeld, ex-fractieleider Sofie Ramboer (een van de architecten van de kartellijst), voortijdig afhaken.

Prix citron

Maar de prix citron van deze legislatuur gaat zonder meer naar Vlaams Belang, dat drie zitjes veroverde. Stephanie Dubois nam dat van haar niet op en liet zich vervangen door Michel Declercq. Maar van hem, noch van de andere twee VB-raadsleden, viel de laatste tijd iets te bespeuren aan het Centrumplein. Patrick Vanstalle en Declercq sturen resoluut hun kat en fractieleider Jordy Jacobs was even weg, keerde terug, maar moest er vervolgens op gewezen worden dat hij niet langer in Bredene woont en dus niet meer kon zetelen…

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.

WVL_kiest_V