Drie verkozenen vervangen in gemeenteraad van Dentergem de voorbije zes jaar: Wissels waren vooraf afgesproken

Staand: Aniek Van De Velde, Stefaan Bonné, Luc Vercaemer, Patrick Bearelle, Joke Vandemaele, Bernard Vandaele, Tim Van Rijckeghem, Annie Verschuere, Vicky De Rijcke, Lennart Vanquickenborne, Charlotte Vandemoortele, Gunther Simoens en Philippe Wyffels. Zittend: Rita Delmotte, Bart De Keukeleire, Tonny Berteloot, Koenraad Degroote, Ives Lambrecht en Philip Vanhaesebrouck. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op … en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 19 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Dentergem, zetelen er vandaag nog 16 in de gemeenteraad.

Halverwege de legislatuur waren er, zoals in 2019 afgesproken, twee schepenwissels bij meerderheidspartij Eendracht. Philip Vanhaesebrouck gaf in maart 2021 de fakkel door aan Gunther Simoens. Die eerste stapte in 2000 in de lokale politiek en trad daarmee in de voetsporen van zijn overgrootvader Charles, die ooit eerste schepen was van zijn thuisdorp Wakken. Ook vader Gerard was later schepen. De bevoegdheden sport, ondernemen en toerisme werden door Gunther overgenomen. Philip bleef wel nog zetelen als gemeenteraadslid.

(Lees verder onder de tabel)

Mooimakers

Het domein financiën bleef een paar maanden bij de burgemeester, tot Charlotte Vandemoortele in januari 2022 aantrad en Rita Delmotte als schepen verving. Rita bleef tot op heden wel nog actief in de gemeenteraad, waar ze al in 1994 haar debuut maakte. “Als landbouwer was de bevoegdheid van landbouw mij uiteraard op het lijf geschreven”, zei Rita bij haar afscheid als schepen. “We hebben een aantal mooie projecten kunnen realiseren zoals de gratis inzameling van plastic van de landbouwers. Daarnaast ben ik fier op het project rond de Mooimakers binnen mijn bevoegdheid leefmilieu. Onze gemeente telt ondertussen zo’n 40 vrijwilligers die met steun van de gemeente hun straat proper houden.” Naast landbouw, leefmilieu en financiën belandden ook de bevoegdheden gezin, ontwikkelingssamenwerking en senioren bij Charlotte.

In datzelfde jaar nam Vicky De Rijcke (Eendracht) afscheid van de gemeenteraad, wegens een verhuis naar het buitenland. Barbara Heyde nam haar plekje in. Zij zetelde reeds in het bijzonder comité voor de sociale dienst, maar maakte dus de oversteek naar de gemeenteraad.

(Lees verder onder de grafiek)

Onverbiddelijk

De opvallendste switch was weggelegd voor gemeenteraadsvoorzitter Tonny Berteloot. Hij moest in november vorig jaar afscheid nemen van de lokale politiek. Niet geheel uit vrije wil, maar omdat hij verhuisde naar buurgemeente Wontergem. “En zeggen dat mijn nieuwe woning op amper vijfhonderd meter van de gemeentegrens ligt”, zei hij toen. “Maar het gemeentereglement is daar onverbiddelijk in, dus moest ik mijn ambt wel neerleggen. Misschien start ik in mijn nieuwe thuisdorp wel een eenmanspartij”, grapte hij. Dat laatste is er toch niet van gekomen, maar het verlangen naar een nieuwe woonst woog niet op tegen een verdere politieke carrière. “Mijn vrouw Sabine en ik wilden na ons pensioen verhuizen naar een kleinere woning omdat de kinderen ondertussen toch het huis uit zijn. Maar kijk, nu zijn we vijf jaar vroeger dan verwacht al op ons droomhuis gestoten”, klonk het. Burgemeester Koenraad Degroote is sindsdien gemeenteraadsvoorzitter.

“Mijn nieuwe huis ligt vlak bij de grens, maar het gemeente- reglement is onverbiddelijk” – Tonny Berteloot

De wissel betekende ook dat er een zitje voor een nieuw gemeenteraadslid vrij was. Dat ging naar Patrick Lippens, in het dagelijks leven bediende in een autohandel, die met zijn vrouw Hilde Braekevelt in Oeselgem woont.

Standvastig

Bij de huidige oppositiepartij Focus8720 ging het er dan toch iets standvastiger aan toe. Daar viel tijdens deze legislatuur bijna geen enkele wissel te noteren. Enkel Patrick Bearelle besloot in 2023 wat meer tijd voor zijn familie vrij te maken. Hij volgde in 2012 zijn vader Frans op in de Dentergemse politiek. De politiek zit er alvast in het bloed, want bij de komende gemeenteraadsverkiezingen staat zijn zus Natalie Bearelle ook op de lijst van Focus8720. Patrick werd in de raad vervangen door Alexander Deley. Hij stond in 2018 voor het eerst op de lijst van de partij en deed intussen al enkele interpellaties omtrent veiliger verkeer.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.