Drie verkozenen vervangen in de gemeenteraad van Oostrozebeke de voorbije zes jaar: Heel wat tegenslag en wrijvingen

Boven: Marc Tieberghien, Flore Vanluchene, Dirk De Keyzer, Nadine Dejonckheere, Anne-Sophie Verschoore, Marijke Verbeke, Greet Desmet, Davy Verhulst, Koen Vandenbroucke, Annelies Braeckevelt, Marleen Lefebre, Koen Castelein, Nancy Deblouwe en Stijn Manhaeghe. Onder: Jacques Goemaere, Jonas Van D'Huynslager, Luc Derudder, Carine Geldhof, Olivier De Marez. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op … en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 19 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Oostrozebeke, zetelen er vandaag nog 16 in de gemeenteraad.

De voorbije legislatuur onder burgemeester Luc Derudder was er eentje om niet vlug te vergeten. De meerderheidsploeg Oostrozebeke.nu kreeg enkele harde noten te kraken. Er waren wissels en verschuivingen en ontslag, maar ook tragische gebeurtenissen zoals de dood van de geliefde schepen en stemmenkanon Jacques Goemaere, die een ongeval niet overleefde. Minder leuk was ook het vertrek van het boegbeeld van de Ginste, Marc Tieberghien, die het aan de stok kreeg met burgemeester Luc Derudder en zelf koos voor ontslag.

Vanzelfsprekend zorgden deze onverwachte gebeurtenissen voor een noodzakelijke stoelendans binnen de meerderheid. Tussendoor werd die ook nog eens geconfronteerd met de schandalen en gebeurtenissen binnen het OCMW-woonzorgcentrum Rozenberg. Tegenover al dat negatieve moeten we stellen dat de ploeg van Luc Derudder in de voorbije legislatuur keihard gewerkt heeft en heel wat heeft verwezenlijkt.

(Lees verder onder de tabel)

Meningsverschil

De eerste wrijvingen binnen de meerderheid staken al de kop op in december 2020 toen raadslid Marc Tieberghien, op dat moment ook voorzitter van de gemeenteraad, totaal onverwacht het beleid van zijn burgemeester in vraag stelde. Hij verweet de burgemeester een gebrek aan dossierkennis en besloot de eer aan zichzelf te houden en verdween meteen uit de gemeenteraad. We vroegen het rebellerende raadslid hoe hij terugkijkt op zijn ontslag. “Kijk, dat is iets waar ik liever niet op terugkom. Toch moet ik toegeven dat het meningsverschil met de burgemeester achteraf gezien een spijtige zaak is”, reageert hij.

(Lees verder onder de grafiek)

“Ik koester evenwel geen rancune jegens de ploeg van de meerderheid en tot op vandaag volg ik de zaken nog heel goed op. Bovendien sta ik nog volledig achter het gevoerde beleid van de meerderheid. Ook steun ik hun huidige verkiezingscampagne voor honderd procent. Ik onderhoud nog heel goede contacten met de mensen uit de ploeg van de burgemeester. Het geschil met de burgemeester was tenslotte een persoonlijke zaak en was niet tegen de ploeg gericht. Eerlijk gezegd moet ik nu toegeven dat ik het een beetje mis.”

Stemmenkanon

Een pijnlijke tegenslag die de meerderheidsploeg van burgemeester Luc Derudder te verwerken kreeg was het wegvallen van de geliefde schepen Jacques Goemaere Hij overleed in juli 2022 aan de gevolgen van een tragisch verkeersongeval. Schepen Goemaere, die het sociale luik van het beleid behartigde, was de rechterhand van burgemeester Luc Derudder. Goemaere, die uit ACW-middens kwam, was een groot aanspreekpunt bij de bevolking. Hij had een eigen visie over de opbouw van de maatschappij en was een stemmenkanon.

“Ik koester geen rancune jegens de ploeg van de meerderheid” – Marc Tieberghien

Het vertrek van raadslid en gemeenteraadvoorzitter Marc Tieberghien en het tragische overlijden van schepen Goemaere leidden tot een paar vervangingen binnen de meerderheid. De meest merkwaardige verschuiving was die van raadslid Anne-Sophie Verschoore, die de plaats innam van Marc Tieberghien en de moeilijke functie van gemeenteraadsvoorzitter op zich nam.

“Maar vergeet niet dat ik geen groentje meer ben binnen het gemeentebeleid: ik ben aan mijn derde legislatuur toe”, reageert Anne-Sophie Verschoore. “Ik zat eerst in het bijzonder comité van de sociale dienst, maar kreeg de kans om over te stappen naar de gemeenteraad. Dat was voor mij een heel goede beslissing. Ik kreeg later ook de kans om voorzitter van de gemeenteraad te worden en dat is een functie gebleken die me heel goed ligt. Nu voel ik echt dat ik kan meewerken aan het gevoerde beleid. Het is een zeer verantwoordelijke job, want ik werd opeens de eerste burger van de gemeente. Het is een job die heel veel voorbereiding en dossierkennis vraagt en daar stop ik veel energie in. Mocht ik na de komende verkiezingen weer de kans krijgen om dezelfde functie op te nemen, dan zal ik dat met plezier doe. Maar dat is voorlopig nog een beetje koffiedik kijken.”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.