Doven van de openbare verlichting in Ledegem krijgt mogelijk aanpassing: “We kijken waar we kunnen bijsturen”

Mogelijks worden de uren van het doven van de openbare verlichting aangepast in Ledegem. © Jan Stragier
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De voorlaatste gemeenteraad van dit jaar in Ledegem had maar weinig om het lijf. Belangrijkste agendapunt was de goedkeuring van het duurzaam energie- en klimaatplan 2030. Mogelijks worden de uren van het doven van de openbare verlichting aangepast.

“We onderzoeken waar we kunnen bijsturen”, liet schepen Geert Dessein (CD&V/CD) zich hierover tijdens de voorstelling van het plan ontvallen. Caroline Seynhaeve (Vooruit) wilde er meer over horen. “Er is een groot draagvlak bij de bevolking om de uren aan te passen”, aldus Caroline die in juli al voorstelde om de lichtpunten niet langer te doven.

Schuiven naar middernacht?

Ledegem dooft al sedert juli 2015 de openbare verlichting van 24 tot 4 uur, maar omwille van de hoge energieprijzen werd dat vorig jaar uitgebreid vanaf 23 uur een ook op zondag. “Toegeven, 23 uur is vroeg om de openbare verlichting te doven”, geeft burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) aan. “Misschien kunnen we schuiven naar 24 uur, eventueel 0.30 uur. We overleggen met Fluvius.”

“De veiligheid voor de mensen onderweg is prioritair. Anderzijds is er de geldbesparing en minder uitstoot van CO2. Ook daarvoor is er een draagvlak bij de bevolking. Door het doven besparen we op jaarbasis 65.000 euro.”

Verledding

Omwille van de stijgende energieprijzen is in heel veel gemeenten de openbare verlichting gedoofd, maar ondertussen komen heel veel gemeenten daarop nu terug. De verledding is overal aan de orde. “We witten hier op ongeveer 40 procent verledding”, zegt de burgemeester. “Er zijn op ons grondgebied 2.100 lichtpunten. Waar het kan, gaan we nu al dimmen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier