Dochter en vader krijgen de meeste stemmen, maar mogen niet samen besturen

Johan Blieck staat zijn plaats in de gemeenteraad af aan Sabine Van der Maelen. Samen met Hanne Blieck zal zij oppositie voeren namens Kracht!g. © gf
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Opmerkelijke situatie in De Panne. Kracht!g haalt er twee zetels, die op basis van het aantal voorkeurstemmen voor lijsttrekker Hanne Blieck en haar vader Johan zijn voorbestemd. Alleen verbiedt de wet het dat familieleden samen besturen, dus moet Johan zijn plaats afstaan. Sabine Van der Maelen neemt die in van op de derde positie.

In De Panne haalt Het ActiePlan een absolute meerderheid, met 14 van de 21 zetels. Kracht!g belandt samen met Voluit en Team 8660 in de oppositie, waar de nieuwkomer twee zetels versiert. Lijsttrekker Hanne Blieck kreeg zondag 330 stemmen achter haar naam; haar vader Johan kreeg er 234. Maar zijn plaats in de gemeenteraad wordt dus ingenomen door Sabine Van der Maelen, hoewel zij tien stemmen minder kreeg dan hij.

“Samen met mijn vader kon ik niet zetelen. Dat wisten we natuurlijk op voorhand”, reageert Hanne Blieck, die in een eerder interview al te kennen gaf dat haar vader bereid is om de fakkel door te geven. Johan Blieck zetelde ruim twintig jaar ononderbroken in de Pannese gemeenteraad, onder meer als schepen voor Openbare Werken. Maar nu komt daar dus een einde aan, hoewel de kiezer het anders wou.

“De opkomstplicht werd afgeschaft en helaas hebben wij hier geen voordeel uit gehaald. Een kleine drieduizend man is niet komen stemmen. De steun die we de voorbije weken aan de zijlijn voelden, is niet tot in het stemhokje geraakt”, evalueert Hanne het resultaat. “Het is nu aan Sabine en mij om via de gemeenteraad toch onze stempel te drukken, onze inwoners te blijven steunen en hen te overtuigen van onze meerwaarde.”