Dit wordt het nieuwe schepencollege van Hooglede

Vrijdagavond werd het nieuwe schepencollege voorgesteld. © SV
Redactie KW

Kristof Pillaert, die straks de nieuwe burgemeester van Hooglede wordt, heeft vrijdag z’n schepencollege voorgesteld. Voor Team Burgemeester zullen huidig burgemeester Frederik Demeyere, Arne De Brabandere en Sandra Meersseman schepen worden, bij Groep 21 gaan de sjerpen naar Jan Lokere, Tomas De Meyer en Lies Colpaert.

Na de verkiezingen van 13 oktober werd Groep 21 (net als in 2018) de grootste in Hooglede. Twee bestuursperiodes op rij zat de partij in de oppositie, maar daar komt verandering in. Kristof Pillaert, die het initiatiefrecht had, gaat een nieuwe meerderheid vormen met het Team Burgemeester van huidig burgemeester Frederik Demeyere. Allen 8830 en nieuwkomer Vlaams Belang wacht zes jaar oppositie. Een flinke verandering en een nieuw evenwicht voor alle betrokken partijen. En een nieuw evenwicht. Per slot van rekening is het (in tegenstelling tot de partijnaam doet vermoeden) niet Team Burgemeester, maar wel Groep 21 die de burgemeester levert en dus het meeste gewicht in de schaal mag leggen.

Trots stelde Pillaert de nieuwe ploeg voor vrijdag. “Ik spreek hier bewust over een ploeg, want in die enkele dagen tijd heeft onze coalitiepartner ons volste vertrouwen gewonnen. Ze zijn de onderhandelingen gestart met de nodige discretie, met respect en met veel menselijkheid. In al onze gesprekken waren geen dubbele agenda’s of dergelijke te ontwaren. We zijn open en oprecht met elkaar in gesprek gegaan. En daar ben ik Frederik en Arne dankbaar voor. Samen hebben we onze kiesprogramma’s overlopen. Al vlug werd duidelijk dat we elkaar ook hier vlot konden vinden. Daarin hebben we elk onze eigen accenten gelegd die we mee willen nemen in de volgende meerjarenplanning.”

Bevoegdheden nog te verdelen

Voor de komende zes jaar zal het schepencollege in Hooglede er als volgt uit zien. Frederik Demeyere (Tean Burgemeester) en Arne De Brabandere (Team Burgemeester) worden schepen, net als Jan Lokere (GROEP 21), Tomas De Meyer (GROEP 21) en Lies Colpaert (GROEP 21). Colpaert zal schepen zijn tot 1 december 2027, waarna Sandra Meersseman van Team Burgemeester haar sjerp zal overnemen. Colpaert zal dan op haar beurt gemeenteraadsvoorzitter worden. De eerste drie jaar van de legislatuur is die rol weggelegd voor partijgenote Els Werbrouck. De bevoegdheden zullen later nog verdeeld worden.

Van burgemeester naar schepen

Frederik Demeyere, de huidige burgemeester, zal straks naast de voormalige oppositieleider in het college zitten als schepen. “De naam ‘Team Burgemeester’ gaan we nog veranderen”, vertelt hij. “Het was op 13 oktober bibberen en beven voor ons en we moeten toegeven dat we achteruit zijn gegaan. Anderzijds is het ook wel een feit dat we de halve ploeg moesten vernieuwen en dat we twee stemmenkanonnen zijn verloren. Toch hebben we twee mandatarissen in de top vijf qua stemmenaantal. In die zin kunnen we toch met opgeheven hoofd naar het resultaat kijken. Samen met Groep 21 zijn er constructieve gesprekken gevoerd en we kijken nu samen naar de toekomst. Al wil ik ook benadrukken dat we kiezen voor iets. En niet tegen iets. Met onze huidige partner (Allen 8830) hebben we 12 jaar goed samen gewerkt. We gaan hen niet afbreken of bashen.“

‘Wil van de kiezer’

Volgens Pillaert houdt de samenstelling van het nieuwe schepencollege maximaal rekening met de wensen van de kiezer. “Wij zijn ons bewust van de verantwoordelijkheid die op onze schouders rust. Daarom is het essentieel dat we respect hebben voor alle inwoners in onze gemeente. We willen niet alleen luisteren naar de wens van de kiezer, maar ook die wensen ook omzetten in beleid. Een idee dat we vaak hoorden tijdens huisbezoeken was dat het beter zou zijn om alle kandidaten van alle partijen eigenlijk op één lijst te zetten en dan alle mensen met de meeste stemmen samen laten besturen. Welnu, de huidige samenstelling komt daar toch aardig bij in de buurt.”